Zazwyczaj robię niewiele przetworów, ale w tym roku zdeycdowałam się na przygotowanie sporych zapasów prażonych jabłek i suszonych pomidorów. Mus jabłkowy będzie idealny nie tylko do szarlotek i jabłeczników, ale także do mojej ulubionej porannej owsianki i np. nadziewanych gofrów ; ) Polecam!
Składniki (4 słoiki po ok. 500 ml) :
- 10 kg jabłek
- 5-10 łyżek cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: imbir, kardamon, goździki (przeważnie stawiam na podstawową wersję musu – wyłącznie z cynamonem, a pozostałe przyprawy dodaję tuż przed pieczeniem w zależności od tego, na co mamy akurat ochotę ; )
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub posiekać blenderem, do uzyskania mniejszych kawałków. Przełożyć do garnka i gotować na dużym ogniu przez około 35 minut, często mieszając, aby nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i prażyć przez kolejne 15 minut do uzyskania musu.
Słoiki wypłukać wrzątkiem, dobrze wytrzeć i przełożyć do nich gotowy mus. Włożyć do nagrzanego do 130 C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i pasteryzować przez 30 minut. Następnie wyjąć gorące słoiki z piekranika i ustawić je do góry dnem (na nakrętkach) do ostygnięcia.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin