Mus jabłkowy do szarlotki

Zazwyczaj robię niewiele przetworów, ale w tym roku zdeycdowałam się na przygotowanie sporych zapasów prażonych jabłek i suszonych pomidorów. Mus jabłkowy będzie idealny nie tylko do szarlotek i jabłeczników, ale także do mojej ulubionej porannej owsianki i np. nadziewanych gofrów ; ) Polecam!


Mus jabłkowy

Składniki (4 słoiki po ok. 500 ml) :

  • 10 kg jabłek
  • 5-10 łyżek cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: imbir, kardamon, goździki (przeważnie stawiam na podstawową wersję musu – wyłącznie z cynamonem, a pozostałe przyprawy dodaję tuż przed pieczeniem w zależności od tego, na co mamy akurat ochotę ; )

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub posiekać blenderem, do uzyskania mniejszych kawałków. Przełożyć do garnka i gotować na dużym ogniu przez około 35 minut, często mieszając, aby nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i prażyć przez kolejne 15 minut do uzyskania musu.

Słoiki wypłukać wrzątkiem, dobrze wytrzeć i przełożyć do nich gotowy mus. Włożyć do nagrzanego do 130 C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i pasteryzować przez 30 minut. Następnie wyjąć gorące słoiki z piekranika i ustawić je do góry dnem (na nakrętkach) do ostygnięcia.

Smacznego : )


Prażone jabłka do szarlotki i owsianki

 

Prażone jabłka do szarlotki

 


Domowa szarlotka


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 22

  1. 26 września 2013 / 15:05

    Lubię szarlotki, dlatego mus jabłkowy zawsze muszę mieć pod ręką. Szczególnie późną jesienią, kiedy kończy się sezon na borówki amerykańskie, maliny, jeżyny…

    • Marta
      Autor
      26 września 2013 / 15:22

      Dokładnie, lepiej zaopatrzyć się w zapasy 🙂

  2. 26 września 2013 / 20:29

    robię taki mus co roku, wtedy, gdy tylko najdzie ochota na szarlotkę, wystarczy odkręcić słoik :]

    • Marta
      Autor
      26 września 2013 / 20:34

      Racja 🙂

  3. 26 września 2013 / 20:41

    kocham szarlotkę, więc taki mus musi być w mojej spiżarce:)

    • Marta
      Autor
      26 września 2013 / 23:10

      Koniecznie 🙂

  4. jopka
    27 września 2013 / 2:38

    Kiedy Ty sie wyrabiasz w produkcja takich pysznosci i jeszcze normalnym zyciem, to ja nie wiem 🙂 Zazdroszcze dobrej organizacji i oczywiscie smakolykow:)

    • Marta
      Autor
      27 września 2013 / 8:22

      Z czasem jest ciężko, ale jak się kocha jeść… 🙂 wolę „przerobić” raz większą partię, a później błyskawicznie korzystać z tego zimową porą 🙂

  5. 25 października 2013 / 0:07

    Nie wiem, jak to się dzieje, ale jak ja robię dżemy, musi itd., to zawsze są rzadkie, choć gotuję dłużej niż w przepisach.

    • Marta
      Autor
      25 października 2013 / 0:34

      W przypadku musu im dłużej gotujesz, tym jabłka bardziej tracą swoją objętość ze względu na to, że się bardziej rozpadają. Jeśli wolisz mieć wyczuwalne kawałki polecam skrócić czas prażenia 🙂

      • 26 października 2013 / 2:33

        Dzięki, może spróbuję tak zrobić za którymś następnym razem. Kiedyś miałem duży problem z kluskami ziemniaczanymi, bo były zbyt lepiące się do rąk, i myślałem, że muszę dodać więcej mąki. Dodawałem, aż nie miały wcale smaku ziemniaków. Dopiero wiele prób później stwierdziłem, że ziemniaki same w sobie nie są lepkie i to właśnie przez nadmiar mąki kluski były lepkie.

        • Marta
          Autor
          26 października 2013 / 9:40

          Miałam podobny problem z knedlami, a przez to, ze dodałam zbyt wiele mąki zrobiły sie tez twarde 🙂 ale trening czyni mistrza, więc warto sie nie poddawać 🙂

  6. Arlketa
    21 września 2015 / 23:35

    Domowe przetwory uwielbiam

    • Marta
      Autor
      24 września 2015 / 0:14

      Mam podobnie 😉

  7. Jaga
    22 września 2015 / 0:11

    Świetny ten mus 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2015 / 0:14

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Teresa
    22 września 2015 / 10:43

    Wspaniały zapach,idealny do szarlotki:)

    • Marta
      Autor
      24 września 2015 / 0:14

      Zdecydowanie 🙂 zimą bardzo przyjemnie sięga się po domowe słoiki 😉

  9. ania
    19 września 2016 / 23:17

    Cudowny jest sprawdzi się nawet bez szarlotki w formie szybkiego deseru prosto ze słoika 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:01

      Zdecydowanie tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 7 =