Zazwyczaj robię niewiele przetworów, ale w tym roku zdeycdowałam się na przygotowanie sporych zapasów prażonych jabłek i suszonych pomidorów. Mus jabłkowy będzie idealny nie tylko do szarlotek i jabłeczników, ale także do mojej ulubionej porannej owsianki i np. nadziewanych gofrów ; ) Polecam!
Składniki (4 słoiki po ok. 500 ml) :
- 10 kg jabłek
- 5-10 łyżek cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: imbir, kardamon, goździki (przeważnie stawiam na podstawową wersję musu – wyłącznie z cynamonem, a pozostałe przyprawy dodaję tuż przed pieczeniem w zależności od tego, na co mamy akurat ochotę ; )
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub posiekać blenderem, do uzyskania mniejszych kawałków. Przełożyć do garnka i gotować na dużym ogniu przez około 35 minut, często mieszając, aby nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i prażyć przez kolejne 15 minut do uzyskania musu.
Słoiki wypłukać wrzątkiem, dobrze wytrzeć i przełożyć do nich gotowy mus. Włożyć do nagrzanego do 130 C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i pasteryzować przez 30 minut. Następnie wyjąć gorące słoiki z piekranika i ustawić je do góry dnem (na nakrętkach) do ostygnięcia.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin
Lubię szarlotki, dlatego mus jabłkowy zawsze muszę mieć pod ręką. Szczególnie późną jesienią, kiedy kończy się sezon na borówki amerykańskie, maliny, jeżyny…
Autor
Dokładnie, lepiej zaopatrzyć się w zapasy 🙂
robię taki mus co roku, wtedy, gdy tylko najdzie ochota na szarlotkę, wystarczy odkręcić słoik :]
Autor
Racja 🙂
kocham szarlotkę, więc taki mus musi być w mojej spiżarce:)
Autor
Koniecznie 🙂
Kiedy Ty sie wyrabiasz w produkcja takich pysznosci i jeszcze normalnym zyciem, to ja nie wiem 🙂 Zazdroszcze dobrej organizacji i oczywiscie smakolykow:)
Autor
Z czasem jest ciężko, ale jak się kocha jeść… 🙂 wolę „przerobić” raz większą partię, a później błyskawicznie korzystać z tego zimową porą 🙂
Pycha!
Autor
Zdecydowanie:)
Nie wiem, jak to się dzieje, ale jak ja robię dżemy, musi itd., to zawsze są rzadkie, choć gotuję dłużej niż w przepisach.
Autor
W przypadku musu im dłużej gotujesz, tym jabłka bardziej tracą swoją objętość ze względu na to, że się bardziej rozpadają. Jeśli wolisz mieć wyczuwalne kawałki polecam skrócić czas prażenia 🙂
Dzięki, może spróbuję tak zrobić za którymś następnym razem. Kiedyś miałem duży problem z kluskami ziemniaczanymi, bo były zbyt lepiące się do rąk, i myślałem, że muszę dodać więcej mąki. Dodawałem, aż nie miały wcale smaku ziemniaków. Dopiero wiele prób później stwierdziłem, że ziemniaki same w sobie nie są lepkie i to właśnie przez nadmiar mąki kluski były lepkie.
Autor
Miałam podobny problem z knedlami, a przez to, ze dodałam zbyt wiele mąki zrobiły sie tez twarde 🙂 ale trening czyni mistrza, więc warto sie nie poddawać 🙂
Domowe przetwory uwielbiam
Autor
Mam podobnie 😉
Świetny ten mus 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniały zapach,idealny do szarlotki:)
Autor
Zdecydowanie 🙂 zimą bardzo przyjemnie sięga się po domowe słoiki 😉
Cudowny jest sprawdzi się nawet bez szarlotki w formie szybkiego deseru prosto ze słoika 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂