Ostatnio wspominałam Wam, że z wielką chęcią zaglądam do Kuchni Lidla po przepisy Pascala i Okrasy, a od jakiegoś czasu śledzę także każdy przepis ich cukiernika Pawła : ) Moja słabość do słodyczy znów dała o sobie znać, zwłaszcza jak zobaczyłam to przepyszne połączenie malin i czekolady! Aż trudno uwierzyć, że tak prosty deser może być tak pyszny : ) Gorąco polecam!
- 100 g malin (mogą być mrożone)
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (3 g)
- 20 g wody
- 200 g śmietanki 30 %
- 2 żółtka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- kakao, maliny, czekoladowe paluszki do dekoracji
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić podgrzewając w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do malin dodać cukier puder i zmiksować blenderem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Tak przygotowanym owocowy mus wyłożyć dno pucharków. Przełożyć do lodówki na około 30-40 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka na pusztą pianę. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i dodać do ubitych żółtek, wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Tak przygotowanym czekoladowym musem, zalać maliny przygotowane już w pucharkach. Schłodzić w lodówce przez minimum 15 minut.
Przed podaniem dekorujemy kakao, malinami oraz czekoladowymi paluszkami.
Smacznego : )