Mus czekoladowy z aquafaby to nic innego jak delikatny, wegański mus czekoladowy przygotowany z zaledwie dwóch składników – wspomnianej wcześniej wody z ciecierzycy oraz gorzkiej czekolady : ) Niezwykle puszysty, prosty i szybki do przygotowania. Polecam!!!
Składniki:
- 150 ml aquafaby (woda z 1 puszki ciecierzycy o pojemności 400 ml)
- 150 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, szczypta cynamonu, maliny itp.
W niedużym garnku zagotować małą ilość wody, położyć na nim metalową miskę (tak aby nie dotykała powierzchni wody) z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Rozpuszczać na parze, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z garnka, ostudzić. Wodę z ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (ok 5 min), opcjonalnie można dodać sól lub/i cukier puder, cynamon. Dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do pucharków i schłodzić przez godzinę w lodówce. Deser świetnie smakuje z dodatkiem malin.
Smacznego!
Inspiracja „Jadłonomia”