Mus czekoladowy z aquafaby to nic innego jak delikatny, wegański mus czekoladowy przygotowany z zaledwie dwóch składników – wspomnianej wcześniej wody z ciecierzycy oraz gorzkiej czekolady : ) Niezwykle puszysty, prosty i szybki do przygotowania. Polecam!!!
Składniki:
- 150 ml aquafaby (woda z 1 puszki ciecierzycy o pojemności 400 ml)
- 150 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, szczypta cynamonu, maliny itp.
W niedużym garnku zagotować małą ilość wody, położyć na nim metalową miskę (tak aby nie dotykała powierzchni wody) z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Rozpuszczać na parze, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z garnka, ostudzić. Wodę z ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (ok 5 min), opcjonalnie można dodać sól lub/i cukier puder, cynamon. Dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do pucharków i schłodzić przez godzinę w lodówce. Deser świetnie smakuje z dodatkiem malin.
Smacznego!
Inspiracja „Jadłonomia”
Zapachniało wiosną 🌷 Świetna propozycja!
Autor
Już odliczam 😉 Kwiaty i słodkości pomagają 🙂
Kocham musy!!! dziś miałam w planach humus więc woda akurat się nie zmarnuje, bo ja to zawsze wylewam 😀
Autor
Idealne wyczucie! daj znać jak posmakowało 🙂
Wygląda idealnie 🙂 nie znam tej aquafaby czy to się ubije na sztywno?
Autor
Ubije! zupełnie jak białko z kurzego jajka 🙂
P_R_Z_E_P_Y_S_Z_N_Y !!!
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Przepyszny deser i mega łatwy 😋
Autor
Super, że posmakował 🙂
Pycha jak dla mnie nie trzeba schładzać w lodowce konsystencja od razu była ok 🙂
Autor
U nas też długo w lodówce nie poleżał 😉
muszę wreszcie zrobić ten wegański mus <3
Autor
Polecam, pyszny i prosty 🙂
Najlepszy wegański mus jaki jadłam pycha 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂