Murzynek z piernikową nutą to świąteczna wersja tradycyjnego murzynka : ) Ciasto jest mocno aromatyczne, pachnące piernikiem. Idealnie wilgotne, szybkie do przygotowania i co ważne zawsze się udaje. U nas zniknęło tak błyskawicznie, że nie zdążyłam nawet przełożyć go powidłami, o przygotowaniu polewy, czy choćby posypaniu cukrem pudrem nie wspomnę. Został mi dosłownie jeden kawałek do zdjęcia… ; ) Polecam!!!
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 4 łyżki powideł (ew. dżemu)
- 2 pełne łyżki prawdziwego miodu
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao (20g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez dodatku mąki i cukru)
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- ewentualnie: 1 szklanka bakalii: posiekanych orzechów włoskich, pekan, migdałów, rodzynek
Mleko zagotować z cukrem, masłem, powidłami, miodem, kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić masę. Następnie dodać jajko i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dobrze wymieszać silikonową łopatką. Opcjonalnie można dodać bakalie. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Można przełożyć powidłami, udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!