Murzynek z piernikową nutą

Murzynek z piernikową nutą to świąteczna wersja tradycyjnego murzynka : ) Ciasto jest mocno aromatyczne, pachnące piernikiem. Idealnie wilgotne, szybkie do przygotowania i co ważne zawsze się udaje. U nas zniknęło tak błyskawicznie, że nie zdążyłam nawet przełożyć go powidłami, o przygotowaniu polewy, czy choćby posypaniu cukrem pudrem nie wspomnę. Został mi dosłownie jeden kawałek do zdjęcia… ; ) Polecam!!!

Murzynek z nutą piernikową
Składniki (tortownica 25-27 cm lub blacha 24×24 cm):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 4 łyżki powideł (ew. dżemu)
  • 2 pełne łyżki prawdziwego miodu
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao (20g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez dodatku mąki i cukru)
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie: 1 szklanka bakalii: posiekanych orzechów włoskich, pekan, migdałów, rodzynek

Mleko zagotować z cukrem, masłem, powidłami, miodem, kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić masę. Następnie dodać jajko i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dobrze wymieszać silikonową łopatką. Opcjonalnie można dodać bakalie. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Można przełożyć powidłami, udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja

Komentarzy: 37

  1. Jowita
    9 grudnia 2016 / 11:45

    Wygląda cudownie na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:25

      Będzie mi bardzo miło 🙂

  2. Ilona
    9 grudnia 2016 / 12:11

    Aaaaa na to bym nie wpadła super u nas wszyscy kochają Murzynka wiec fajne to na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:25

      Idealne 🙂 zwłaszcza dla tych co lubią piernikowy aromat, ale typowe pierniki ich nie pociągają 😉

  3. Kasia
    9 grudnia 2016 / 12:53

    Mniam!!!

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 14:25

      🙂

  4. Ryba
    9 grudnia 2016 / 15:08

    Jaki słodziak 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:17

      Dziękuję 🙂

  5. Majka
    9 grudnia 2016 / 16:27

    Kusisz kusisz…💓 Uwielbiam dodatek powideł 🙂

    • Majka
      9 grudnia 2016 / 16:32

      A…co byś powiedziała na babeczki z tego przepisu? Dobry pomysł? Chciałabym w świątecznych papilotkach zaserwować taką pyszność😍 Inny czas pieczenia będzie?!

      • Marta
        Autor
        9 grudnia 2016 / 22:21

        Super pomysł! wersja mini pewnie jeszcze szybciej zniknie 🙂 Czas pieczenia trzeba na pewno skrócić, wydaje mi się, że co najmniej o połowę, tak po 20-25 minutach już bym sprawdzała patyczkiem 🙂 I teraz sama myślę jak jeszcze wcisąć takie babeczki do świątecznego menu 😉

        • Majka
          10 grudnia 2016 / 1:34

          Super, inspiracji nigdy za wiele 😉 Menu coraz dłuższe a brzuszków do napełnienia nic wiecej 😉

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:18

      Mam tak samo 🙂

  6. Kate
    9 grudnia 2016 / 19:59

    Już czuję ten zapach 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:21

      Uwielbiam kiedy dom pachnie ciastem 😀

  7. Zuzia
    11 grudnia 2016 / 17:35

    Cudowny! nie wiedziałam ze murzynek może być tak wilgotny! ja nie przekładałam powidłami i był idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2016 / 20:38

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2016 / 20:37

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Aneta
    12 grudnia 2016 / 10:09

    Ciasto jest przepyszne!

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2016 / 11:40

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. J
    13 grudnia 2016 / 11:43

    Ten przepis jest super! nawet po opadnięciu świątecznego klimatu chętnie będę go piekła w tradycyjnej wersji bo naprawdę świetnie się udał i jest wilgotny zgodnie z obietnicą 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:09

      Oj tak, jest super także w wersji podstawowej 🙂

  10. Sara
    13 grudnia 2016 / 14:19

    Ciacho pierwsza klasa 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:09

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Julia
    13 grudnia 2016 / 21:02

    Potwierdzam jest przepyszny !!!!:)

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:10

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

  12. Agnieszka
    15 grudnia 2016 / 12:22

    Wczoraj upiekłam, udał się, bardzo smaczny. Mam pytanie czy mogę zastąpić masło olejem? Jeżeli tak to ile tego oleju dać? Mleko krowie chciałabym zastąpić owsianym, myśle, ze to nie zrobi różnicy? Zamiast cukru mogę dać tylko miód? Moja córka jest na diecie bez laktozy dlatego myśle o zamiennikach

  13. Izabela
    11 marca 2017 / 13:51

    Wyszedł rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 0:58

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Edyta
    28 sierpnia 2017 / 12:37

    Jest pyszny! Smak korzenny nie przebija wiec z powodzeniem piekę go cały rok 🙂

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2017 / 19:45

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Alina
    21 listopada 2017 / 11:23

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2017 / 22:55

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  16. Jaga
    19 kwietnia 2021 / 22:39

    Przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2021 / 22:48

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 19 =