- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł lub dżemu
- 1 łyżeczka sody
- 6 łyżeczek kakao
Cukier wymieszać z kakaem, dodać mleko i wymieszać. Dodać margarynę i całość gotować doprowadzając do wrzenia. Zagotować ok 2 minut, a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać mikserem. Ubić białka, a następnie stopniowo dodawać żółtka dalej ubijając. Ubite jajka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać dżem również mieszając łyżką.
Piec 45 – 60 min (do suchego patyczka) w temperaturze ok 170 C. (Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 25 cm.) Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa :
2 łyżki masła roztopić, dodać 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek słodkiej śmietany (30%). Wymieszać, krótko zagotować.
Smacznego : )