Murzynek to ulubione kakaowe ciasto mojego Męża, które na szczęście jest proste i błyskawiczne do przygotowania, więc każda pora jest dobra, żeby go upiec ; ) Ciasto murzynek jest wilgotne, delikatne i puszyste, wprost rozpływa się w ustach i zawsze się udaje. Polecam!!!
Składniki (keksówka 26 x 12 cm):
- 250 g masła (opcjonalnie margaryna)
- 5 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka (wielkość L)
Masło rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao. Podgotować chwilę na małym ogniu. 1/2 szklanki masy odlać na polewę czekoladową. Resztę przestudzić, dodać do niej pozostałe 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-45 minut, do „suchego patyczka”. Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować wierzch przestudzonego ciasta. Opcjonalnie można ją lekko zagęścić dodając więcej kakao.
Smacznego!
Inspiracja komentarz konkursowy Di gotuje