Jak wiecie jestem ogromną miłośniczką zapiekanych owsianek (o muffinkach nie wspomnę ; ) Maj kojarzy mi się z piknikami i długimi spacerami, więc owsiane babeczki idealnie sprawdzą się w roli zdrowej i pysznej przekąski, na którą skuszą się nawet najmłodsi ; ) Poniższy przepis możecie dowolnie modyfikować przez dodanie bakalii, innych owoców (zwłaszcza w przypadku karmiących mam, na początek propunują jabłka ; ) lub kawałków gorzkiej czekolady dla największych łasuchów. Polecam!!!
Składniki (około 6-8 muffinek):
- 2/3 szklanki płatków owsianych (u mnie Melvit SECRET Family)
- 1 jogurt naturalny (ok 180 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko (wielkość L)
- garść truskawek
Wszystkie składniki (poza truskawkami) dokładnie wymieszać. Owoce umyć, odszypułkować pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do muffinkowej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut.
Smacznego : )