Muffinki z mascarpone to idealny dodatek do południowej kawy lub herbaty, szczególnie przy obecnej pogodzie : ) Są ciężkie, wilgotne, świetnie smakują schłodzone z dodatkiem malin lub czekolady. Polecam!!
Składniki (12-13 babeczek):
- 250 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka (wielkość L)
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 100 g malin (mogą być mrożone)
Mascarpone wymieszać rózgą kuchenną wraz z jogurtem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka, roztopione masło i cukier, ponownie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć łyżką do papilotek na muffinki. Do środka każdej babeczki wcisnąć kilka mrożonych malin. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut. Podczas pieczenia rosną, a następnie opadają, więc po upieczeniu można zostawić je na chwilę w uchylonym piekarniku, żeby delikatniej się wyrównały.
Smacznego!