Muffinki z jagodami to delikatna modyfikacja przepysznych babeczek ze śliwkami. Kiedy zobaczyłam kończące się już jagody wiedziałam, że nie mogą się zmarnować i muszę wykorzystać je do czegoś pysznego : ) Polecam!
Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):
- 150 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub z 1 cytryny
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 ml kefiru (opcjonalnie maślanki lub jogurtu naturalnego)
- 60 ml oleju rzepakowego
- 200 g jagód
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. W drugiej misce jajko roztrzepać z kefirem, olejem i startą skórką z pomarańczy lub cytryny. Dodać jagody i przelać do suchych składników, krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką z poniższego przepisu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, sprawdzić patyczkiem, po wyjęciu ze środka babeczki nie może on być oblepiony ciastem.
Smacznego!
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 100 g masła
Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.