Jagody stanowią idealny dodatek do babeczek, więc mam nadzieję, że się na nie skusicie! Pamiętajcie, aby wcześniej przygotować składniki tak, by były w temperaturze pokojowej. Ostatnio mam sporo pomysłów i nie wiem, co powinnam piec w pierwszej kolejności, tak by zdążyć wykorzystać w pełni, sezon na owoce ; ) I pomyśleć, że kiedyś miałam dylemat co by tu upiec, zamiast od czego zacząć… ; )
Składniki (12 muffinek):
- 0,75 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko (wielkość L)
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka białego octu
- 250 g jagód
Olej zmiksować mikserem wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodać jajko, a następnie na przemian dokładać przesianą mąkę i jogurt. Sodę oczyszczoną przesypać do małego naczynia i dodać łyżeczkę octu, wymieszać do uzyskania piany. Dodać do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Przełożyć do foremek na muffiny, dodając jagody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja pieczenia góra-dół) przez około 30 min do tzw. suchego patyczka.
Smacznego : )
Mniam,mniam z jagodami są przepyszne:)
Autor
Zdecydowanie polecam 🙂
Jakie to proste i jakie smaczne 🙂 Pycha !
Autor
Dokładnie! 🙂
super zdjęcie;D
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Piękne zdjęcia!!! Mufiny oczywiscie tez:))
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Szybki pyszny deser!
Autor
Super, że się podobają 🙂
Jagody w babeczkach 🙂 Pycha!
Autor
Dokładnie 🙂
Czy mogę użyć mrożonych jagód?
Autor
Pewnie 🙂