Przepyszne i zdrowe muffinki z jabłkami na mące orkiszowej z dodatkiem mojego ukochanego syropu klonowego, który dodaje im karmelowego koloru. Bez cukru, masła i białej mąki idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, czy w roli dietetycznego deseru, choć wcale nie czuć, że są takie zdrowe : ) Polecam!!!
Składniki (12-13 babeczek):
- 500 g jabłek (po obraniu 460g)
- 220 g maki orkiszowej (pełnoziarnistej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 85 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
- 125 ml syropu klonowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 135 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Podzielić na dwie równe porcje, jedną z nich zmiksować na gładki mus, drugą pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Olej dokładnie wymieszać z syropem klonowym, jajkami, jogurtem, ekstraktem z wanilii i musem z jabłek. Przelać do suchych składników, ponownie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!