Site icon marta-gotuje.pl

Muffinki z jabłkami

Przepyszne i zdrowe muffinki z jabłkami na mące orkiszowej z dodatkiem mojego ukochanego syropu klonowego, który dodaje im karmelowego koloru. Bez cukru, masła i białej mąki idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, czy w roli dietetycznego deseru, choć wcale nie czuć, że są takie zdrowe : ) Polecam!!!


Składniki (12-13 babeczek):

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Podzielić na dwie równe porcje, jedną z nich zmiksować na gładki mus, drugą pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Olej dokładnie wymieszać z syropem klonowym, jajkami, jogurtem, ekstraktem z wanilii i musem z jabłek. Przelać do suchych składników, ponownie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!






Exit mobile version