Muffinki to jeden z ulubionych wypieków moich pociech. Wystarczą takie najprostsze, bez dodatków, za to wilgotne i mięciutkie : ) Dla pozostałych gości przeważnie ozdabiam je bitą śmietaną lub delikatnym, mlecznym kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone i mleka w proszku, które dodaje pysznego posmaku : ) Prosto i pysznie, polecam!!!
Składniki (9-10 babeczek):
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- 110 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka (wielkość L)
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. W oddzielnym naczynku roztrzepać jajka i dodać je cienkim strumieniem do maślanej masy, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać mleko z ekstraktem waniliowym, ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (powinno mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki). Szprycą napełnić papilotki wyłożone w formie na muffinki ,do wysokości 2/3 foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na krem:
- 100 g mascarpone
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki kremówki 30%
Mascarpone zmiksować z mlekiem w proszku i kremówką do otrzymania jednolitego kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Na wierzchu można ułożyć świeże owoce.
Smacznego!
Przepis na muffinki pochodzi z książki „Ciastecznik” D. Coceanciga, cukiernika, finalisty programu Bake off – Ale Ciacho! Należy on do zbioru przepisów podstawowych – kulinarnego niezbędnika z działu „To musisz wiedzieć”. Sprawdził się doskonale dlatego chętnie wypróbuję również pomysły autora na kruche ciasto, ciasto parzone, czy francuskie.
Poza wiedzą podstawową, która rozpoczyna książkę, mamy sezonowy podział na wypieki, co bardzo lubię. Zaczynamy od wiosny, gdzie znajdziemy poziomkowe makaroniki, czy truskawkową tartę z kremem earl gray. Latem możemy skusić się na pistacjowe lody, czy kruche pierogi z morelami. Jesień zachęca czekoladową minitartą z marcepanem i zawijańcami drożdżowymi z rodzynkami, a zimą nie mogło zabraknąć pomarańczowego makowca i torcika orzechowo-makowego.
Przepisy są bardzo oryginalne, a dobry opis przygotowania krok po kroku sprawia, że poziom trudności nie jest zbyt wygórowany. Książka została opatrzona smakowitymi zdjęciami i od samego patrzenia można nabrać apetytu na te wszystkie pyszności. Jeśli uwielbiacie piec, książka na pewno zapewni Wam wiele nowych inspiracji : )