Super zdrowe muffinki marchewkowo-jabłkowe bez dodatku mąki pszennej. Proste i szybkie do przygotowania, bardzo pożywne, więc sprawdzą się również jako potreningowa przekąska : ) Polecam!
Składniki (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan/rodzynek/kawałków gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 3 jajka (wielkość L)
- 6 łyżek roztopionego masła (ew. oleju kokosowego)
- 1 szklanka jabłka startego na tarce (ok. 1 i 1/2 jabłka)
- 1 szklanka marchewki obranej i startej na tarce (ok. 3 marchewek)
Mąkę migdałową, płatki owsiane, cynamon, sodę oczyszczoną, sól, orzechy i czekoladę wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać miód, jajka i roztopione masło. Dodać starte jabłka i marchewkę, a następnie całość przelać do suchych składników. Wymieszać, przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut do suchego patyczka, z wierzchu babeczki powinny ładnie się zarumienić. Przed podaniem można udekorować gęstym jogurtem greckim lub śmietankowym.
Smacznego!
Inspiracja Run fast. Cook fast. Eat slow. – S. Flanagan, E. Kopecky