Bardzo proste muffinki jabłkowe, czyli smak szarlotki z kruszonką w kilka chwil : ) Pyszne, wilgotne z dodatkiem aromatycznego cynamonu, sprawdzą się na każdą okazję. Polecam!!
- 1 duże jabłko
- 2 duże jajka (wielkość L)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli morskiej
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać jajka, mleko, olej i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać. Przekładać do muffinkowej formy wypełnionej papilotkami i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Składniki na cynamonową kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki masła
Wszystkie składniki ugnieść palcami do konsystencji mokrego piasku.