Muffinki jabłkowe

Bardzo proste muffinki jabłkowe, czyli smak szarlotki z kruszonką w kilka chwil : ) Pyszne, wilgotne z dodatkiem aromatycznego cynamonu, sprawdzą się na każdą okazję. Polecam!!


muffinki z jabłkami
Składniki (ok. 12 babeczek):

  • 1 duże jabłko
  • 2 duże jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli morskiej

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać jajka, mleko, olej i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać. Przekładać do muffinkowej formy wypełnionej papilotkami i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Składniki na cynamonową kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki masła

Wszystkie składniki ugnieść palcami do konsystencji mokrego piasku.


muffiny z jabłkami

Inspiracja

Komentarzy: 24

  1. Majka
    24 listopada 2017 / 12:14

    Już czuję ten zapach i smak 😍 Przypominają mi genialne muffinki ze śliwkami i z jagodami 😋 Zrobię w weekend, obowiązkowo!!!

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 0:53

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

      • Majka
        26 listopada 2017 / 23:02

        Wspaniałe ❤️ Będę do nich często wracać ❤️

        • Marta
          Autor
          26 listopada 2017 / 23:21

          Super <3 <3 <3

  2. Róża
    24 listopada 2017 / 13:05

    Wyglądają pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 0:53

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Cyanna
    24 listopada 2017 / 13:30

    Kocham i jabłka i kruszonkę i szybkie przepisy, dlatego ten jest dla mnie idealny <3 Z pewnością wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 0:53

      Bardzo mi miło, daj znać jak posmakowały 🙂

  4. Ola
    24 listopada 2017 / 16:17

    Super będę piec 🙂 piękne zdjęcia i cudowna zastawa 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 0:53

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Kinia
    24 listopada 2017 / 16:33

    Mniam <3

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 0:54

      🙂 🙂 🙂

  6. Ela
    25 listopada 2017 / 2:05

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 0:55

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 23:20

      Zdecydowanie tak 🙂

  7. Jolka
    27 listopada 2017 / 16:35

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2017 / 23:36

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Eve
    12 grudnia 2017 / 11:45

    Wyszły super 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2017 / 20:32

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Ada
    10 listopada 2018 / 20:53

    Zajrzałam tutaj w wyniku poszukiwania przepisów dla diabetyków. Cukier zastąpiłam stewią a mąkę żytnią – orkiszową. Wyszło pięknie i pyszne, 12 wyrośniętych, rumianych sztuk, dziękuję za prosty i szybki przepis!

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2018 / 11:46

      Bardzo mi miło, cieszę się, że posmakowało 🙂

  10. Karola
    30 września 2024 / 9:46

    Czy zamiast cukru trzcinowego mogę dodać Erytrytol? Ile? 🫢

    • Marta
      Autor
      30 września 2024 / 12:59

      Można zamienić, niestety ilości nie podam, bo nie używam erytrytolu i nie znam jego „słodkości” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 8 =