Muffinki mają u nas taką moc przyciągania, że niezależnie od tego, czy są przygotowane na słodko, czy wytrawnie, znikają w oka mgnieniu ; ) Bardzo chętnie przygotowuję je dla moich Maluchów z myślą o drugim śniadaniu, dodając do nich jak najwięcej zdrowych dodatków. Poza tym, że są pożywne, łatwo je również przetransportować i zjeść poza domem. Polecam!
Składniki 12 sztuk:
- 125 g puree z dyni
- 1 jabłko
- 2 jajka (wielkość L)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej lub razowej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 60 g suszonej żurawiny
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, a następnie zmiksować do uzyskania puree. Jabłko obrać, zmiksować blenderem. Dodać do puree z dyni wraz z jajkami, olejem, jogurtem, miodem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Mokre składniki przelać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w piekarniku rozgrzanym, do 160 C (termoobieg), przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.
Smacznego : )
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw