Site icon marta-gotuje.pl

Muffinki dyniowo jabłkowe

Muffinki mają u nas taką moc przyciągania, że niezależnie od tego, czy są przygotowane na słodko, czy wytrawnie, znikają w oka mgnieniu ; ) Bardzo chętnie przygotowuję je dla moich Maluchów z myślą o drugim śniadaniu, dodając do nich jak najwięcej zdrowych dodatków. Poza tym, że są pożywne, łatwo je również przetransportować i zjeść poza domem. Polecam!



Składniki  12 sztuk:

  • 125 g puree z dyni
  • 1 jabłko
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej lub razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 60 g suszonej żurawiny

Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, a następnie zmiksować do uzyskania puree. Jabłko obrać, zmiksować blenderem. Dodać do puree z dyni  wraz  z jajkami, olejem, jogurtem, miodem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Mokre składniki przelać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w piekarniku rozgrzanym, do 160 C (termoobieg), przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.  Studzić na kratce.

Smacznego : )




 



 

Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Exit mobile version