Muffinki mają u nas taką moc przyciągania, że niezależnie od tego, czy są przygotowane na słodko, czy wytrawnie, znikają w oka mgnieniu ; ) Bardzo chętnie przygotowuję je dla moich Maluchów z myślą o drugim śniadaniu, dodając do nich jak najwięcej zdrowych dodatków. Poza tym, że są pożywne, łatwo je również przetransportować i zjeść poza domem. Polecam!
Składniki 12 sztuk:
- 125 g puree z dyni
- 1 jabłko
- 2 jajka (wielkość L)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej lub razowej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 60 g suszonej żurawiny
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, a następnie zmiksować do uzyskania puree. Jabłko obrać, zmiksować blenderem. Dodać do puree z dyni wraz z jajkami, olejem, jogurtem, miodem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Mokre składniki przelać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w piekarniku rozgrzanym, do 160 C (termoobieg), przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.
Smacznego : )
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Pysznie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, tak właśnie smakują 😉
Bardzo fajny pomysł dla moich dzieciaków 😉
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 😉
Prześliczne babeczki! *.*
Prezentują się uroczo! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super, do wykorzystania poki sezon na dynie
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
ostatnio chodzi za mną jakiś wypiek z dynią i jabłkami, a ciągle brak mi czasu moze wlasnie powinnam sie skusic na muffinki 🙂
Autor
Coś wiem o ciągłym braku czasu… ale mam nadzieję, że uda się go trochę wygospodarować na coś pysznego 🙂
Bosko się prezentują 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Przepis na czasie, jabłka i dynia super, szkoda, że co z dynią to nic mi się nie udaje, w dyni tylko umiem oczy wyciąć świeczkę wsadzić i na parapet
Autor
Proszę się nie poddawać! trening czyni mistrza, a dynia w wypiekach sprawdza się świetnie 🙂
Przepyszne!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo apetyczne!
Autor
Dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Jej, jak tak patrzę na Twoje fotografie ( przepiękne! ) to zastanawiam się, jak wiele musisz mieć wszelkich dodatków typu talerzyki, łyżki etc. 🙂
P.S : Jak sobie radzisz z oświetleniem w zimie, gdy światła dziennego jest mniej lub wcale ?
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂 przyznam się szczerze, że dodatków mam sporo, jestem uzależniona od ich zbierania ; ) problem raczej taki, że nie mam gdzie tego trzymać… 😉 Jeśli chodzi o oświetlenie to staram się fotografować koło 13-14, tuż przy oknie, wybieram ciemniejsze tonacje dodatków i podwyższam iso 😉
Witam:)
Czy moge zetrzec jablko na tarce? I czy odsaczamy sok?
Pozdrawiam, Marta.
Autor
Najlepiej zmiksować blenderem, bo zmieni się konsystencja 🙂 ewentualnie można spróbować zetrzeć i nie odsączać, ale tej opcji nie testowałam 😉