Site icon marta-gotuje.pl

Muffinki czekoladowe z bananami

Muffinki to sprawdzony sposób na szybki  i niezawodny wypiek. Przeważnie za wypiekami z bananami nie przepadam, ale w tych babeczkach nadały ciekawego posmaku. Przepis pochodzi ze „Złotej księgi czekolady”.

 

 

Składniki  na około 20 sztuk:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 C. W misce mieszamy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce na wysokich obrotach miksera ucieramy masło z cukrem na gładki krem i stopniowo dodajemy kolejne jajka. Zmniejszamy obroty i dodajemy rozdrobnione banany. Następnie stopniowo dodajemy wymieszaną wcześniej mieszankę mączną na przemian z mlekiem, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i orzechy, mieszając bez użycia miksera.

Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy babeczki na kratkę do schłodzenia, możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )

Exit mobile version