Muffinki to sprawdzony sposób na szybki i niezawodny wypiek. Przeważnie za wypiekami z bananami nie przepadam, ale w tych babeczkach nadały ciekawego posmaku. Przepis pochodzi ze „Złotej księgi czekolady”.
Składniki na około 20 sztuk:
- 150 g mąki razowej
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 duże jajka
- 2 dojrzałe banany przetarte na „papkę”
- 60 ml mleka
- 120 g wiórków z gorzkiej czekolady
- 120 g pokrojonych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 C. W misce mieszamy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce na wysokich obrotach miksera ucieramy masło z cukrem na gładki krem i stopniowo dodajemy kolejne jajka. Zmniejszamy obroty i dodajemy rozdrobnione banany. Następnie stopniowo dodajemy wymieszaną wcześniej mieszankę mączną na przemian z mlekiem, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i orzechy, mieszając bez użycia miksera.
Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy babeczki na kratkę do schłodzenia, możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego : )