Muffinki bananowo-orzechowe to świetna, zdrowa przekąska, która sprawdzi się również do dziecięcego lunchboxa. Do przygotowania warto wybrać mocno dojrzałe – czarne banany, które dodatkowo nadają babeczkom słodkości. Polecam!
Składniki (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki miodu
- 1/4 szklanki pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnej misce wymieszać rozgniecione widelcem banany, jajka, olej, miód, mleko i wanilię. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Posiekane orzechy wmieszać do masy. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 C przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 C i piec kolejne 15 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego!
Inspiracja „Ten, w którym są wszystkie przepisy„