Monte z kaszy jaglanej

Słynny deser monte jest zapewne ulubieńcem wielu dzieci, przynajmniej osobiście nie znam takich, które za nim nie przepadają ; ) Jego skład pozostawia niestety wiele do życzenia, ale pokusiłam się o przygotowanie jego domowej wersji. Deser jest tak zbliżony do oryginału, że aż trudno w to uwierzyć, patrząc na składniki z jakich go przygotowałam ; ) To nasz kolejny zdrowy hit z kaszy jaglanej, który  przygotujecie w kilka chwil, polecam!!!


monte z kaszy jaglanej przepis

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 g masła orzechowego (najlepiej z orzechów arachidowych lub laskowych)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao
  • szczypta soli morskiej

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (u mnie stosunek wody do kaszy 2:1, gotowałam przez 15 minut). Dodać pozostałe składniki poza kakao i zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy dodać kakao i ponownie zmiksować. Przełożyć warstwowo do pucharka i podawać od razu lub przechowywać w lodówce – ale deser będzie wtedy bardziej gęsty.

Smacznego!


deser monte z kaszy jaglanej przepis


wegańskie monte z kaszy jaglanej przepis


fit monte z kaszy jaglanej przepis

Inspiracja – komentarz konkursowy Jamal92 z moją zmianą proporcji składników

Komentarzy: 120

  1. Misia
    13 listopada 2017 / 11:07

    Cudo!!!!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:15

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga
    13 listopada 2017 / 11:42

    Dzisiaj będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:15

      Super, proszę się podzielić wrażeniami 🙂

  3. Isia
    13 listopada 2017 / 11:51

    Wygląda przepysznie 🙂 choć ja nie jestem wielką fanką kaszy jaglanej …

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:16

      Polecam, ten deser może odmienić Twoje postrzeganie kaszy jaglanej 🙂

  4. Majka
    13 listopada 2017 / 12:36

    Składniki mówią same za siebie 😊 Zdjęcie w pełni oddaje tę wyjątkowość. Trzeba odpalać blender i robić masło orzechowe, bo wczoraj wykorzystałam do batoników 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:17

      Dziękuję i polecam 🙂 A batoniki z masłem orzechowym brzmią równie kusząco :))))

      • Majka
        14 listopada 2017 / 21:45

        Dla mnie deser D O S K O N A Ł Y ❤️❤️❤️ PETARDA!

        • Marta
          Autor
          14 listopada 2017 / 23:41

          Cieszę się, że nie jestem sama 🙂 🙂 u mnie też miłość od pierwszej łyżeczki 😉

  5. Kate
    13 listopada 2017 / 13:05

    Czuje że będzie nowe uzależnienie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:18

      Jest taka możliwość 😉

  6. Ania
    13 listopada 2017 / 15:51

    Coś pysznego i te zdjęcia <3

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:18

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. 13 listopada 2017 / 16:40

    super 🙂 robiłam kiedyś coś podobnego 🙂 tylko biała warstwa była z dodatkiem wiórków kokosowych, a ciemna bez masła orzechowego 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:18

      Bardzo ciekawa alternatywa 🙂

  8. Hanusia
    13 listopada 2017 / 22:39

    ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:19

      🙂

  9. G.
    14 listopada 2017 / 12:03

    Wyszło idealnie nie mogę uwierzyć ale naprawdę smakuje jak MONTE! 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2017 / 23:40

      Bardzo się cieszę, że posmakowało :)))

  10. Pola
    14 listopada 2017 / 15:27

    Smak rewelacja dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2017 / 23:40

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Kate
    14 listopada 2017 / 17:26

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2017 / 23:41

      Super, że posmakowało 🙂

  12. ReniaK.
    14 listopada 2017 / 20:29

    Mniam dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2017 / 23:41

      Ogromnie się cieszę 🙂

  13. Eve
    14 listopada 2017 / 23:16

    Super przepis

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2017 / 23:41

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  14. Alusia
    15 listopada 2017 / 11:25

    Pyszne było 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2017 / 13:31

      Bardzo mi miło 🙂

  15. puc
    15 listopada 2017 / 12:50

    Czy to ma być mleczko kokosowe z puszki czy moze być kartonowe, ew. czy moze być owsiane lub sojowe?

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2017 / 13:31

      Kartonowe, z sojowym lub owsianym nie próbowałam, ale moim zdaniem bardziej pasowałoby migdałowe 🙂

  16. agata
    15 listopada 2017 / 15:45

    Mam pytanie jakiej firmy kupić mleko kokosowe żeby było dobre i masło orzechowe?

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2017 / 15:58

      Osobiście mleko kokosowe używam z firmy Real Thai (najczęściej w puszce) lub Aroy-D (karton). Mają super skład, bo tylko ekstrakt z kokosa i wodę bez żadnych dodatków. Zdarza mi się również korzystać z mleka kokosowego eco-mil, bez cukru, ale w składzie jest też skrobia z tapioki i sól morska. Mleka różnią się ilością miąższu kokosowego, najlepiej sprawdzić składniki. Te o dużej ilości po przechowywaniu w lodówce rozdzielają się na część stałą i płynną i ta stała jest świetna do deserów i np. ubijania na krem. Do naleśników, sosów itd. lepiej pasują mi te o mniejszej ilości kokosa, bardziej płynne. Do monte najlepiej pasuje mleko z kartonu o małej zawartości kokosa. Masło orzechowe wybieram również patrząc na skład 🙂 Ważne, aby miało 100% orzechów bez dodatku cukru, soli. Obecnie mam firmy Sante 🙂 Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że się przyda 🙂

      • agata
        15 listopada 2017 / 22:21

        Bardzo dziękuję…kupię to co Pani poleciła😊

        • Marta
          Autor
          15 listopada 2017 / 22:44

          Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

          • Michał
            30 października 2018 / 22:02

            Marta, spróbuj miazgi orzechowej robionej przez Orzechownię (znajdziesz ich na fb, a w Poznaniu ich produkty kupisz w kawiarni Zoffee) – słony karmel jest przepyszny i nie można mu się oprzeć. A skład w pełni naturalny, bez podejrzanych dodatków.

          • Marta
            Autor
            31 października 2018 / 0:36

            Tak wiele już słyszałam dobrego o tym produkcie, że muszę w końcu spróbować 🙂 Słony karmel brzmi pysznie!

  17. Kaśka
    15 listopada 2017 / 16:14

    Delicja od dziś mój jaglany ulubieniec 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2017 / 22:43

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Alusia
    16 listopada 2017 / 11:31

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:43

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  19. Inka
    16 listopada 2017 / 14:40

    Fajny przepis nie miałam masła orzechowego więc wzięłam zwykłe orzechy laskowe podpiekłam w piekarniku żeby łatwo skórka odeszła a później zblendowałam na masło wyszło super 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:43

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂

  20. Ewcia78
    16 listopada 2017 / 18:21

    Przpyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:44

      Super 🙂 🙂 🙂

  21. Calie
    16 listopada 2017 / 22:38

    Efekt jest spektakularny będę wracać po więcej przepisów 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:44

      Ogromnie się cieszę i zapraszam 🙂

  22. Emi
    17 listopada 2017 / 20:33

    Super 🙂 jak ze sklepu 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2017 / 21:44

      Ogromnie się cieszę 🙂

  23. Wiki
    19 listopada 2017 / 19:55

    Przepyszne😋😋

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2017 / 11:01

      Super, że posmakowało 🙂

  24. 21 listopada 2017 / 0:01

    Przepyszny deser, jutro będzie na drugie śniadanie jak znalazł:) Dziś już przy robieniu nie mogłam się powstrzymać przed wyczyszczeniem miski i blendera 😀 Nie miałam mleka kokosowego, więc dodałam zwykłe i odrobinę mąki kokosowej i zamiast syropu trochę cukru brązowego, ale tylko odrobinę, wyszło przepyszne!:) Chciałam dodać zdjęcia, bo pięknie się prezentuje, ale nie mogłam… Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów z niecierpliwością:)

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2017 / 0:50

      Bardzo się cieszę, że tak posmakował i zapraszam po nową dawkę inspiracji 🙂

  25. Aga
    23 listopada 2017 / 18:17

    Na ile porcji to przepis? Jeśli na 1 to bomba kaloryczna 🙁

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2017 / 1:31

      Zależy od apetytu 😉 Ale to same zdrowe kalorie! 🙂

    • Renia
      25 listopada 2017 / 2:04

      Dziwi mnie takie podejście obsesyjnego liczenia kalorii 🙁 lepiej władować w siebie prodkty light albo małe pudełeczko sklepowego monte, bo ma zaledwie ileś tam kcal ale za to zero wartości odżywczej, sam za przeproszeniem syf? Biegam ponad 50 km tygodniowo i dla mnie zdecydowanie taki deser to porcja NA RAZ idealnie po bieganiu, bo wbrew pozorom jak się jest aktywnym i zdrowo się odżywia to nie jest łatwo, aby bilans się zgadzał 😉 dla dzieci wiadomo można zrobić w mniejszych słoiczkach na małe brzuszki, ale ważne że to są ZDROWE KALORIE

      • Marta
        Autor
        26 listopada 2017 / 0:55

        Oj tak, zdecydowanie kaloria kalorii nierówna 😉

  26. ANIA K.
    12 grudnia 2017 / 23:22

    DESER JEST PRZEPYSZNY POLECAM 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:59

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  27. 21 grudnia 2017 / 11:47

    Powiedz mi proszę 50g mała orzechowego-ile to lyzek/łyżeczek?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2017 / 10:57

      Ok. 3 łyżek 🙂

  28. Rosie
    29 grudnia 2017 / 18:30

    To jest przepyszne dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2017 / 22:19

      Bardzo mi miło 🙂

  29. Lilka
    30 grudnia 2017 / 21:00

    Nam niestety nie przypadł do gustu. Mdłe w smaku. Wszystko wylądowało do kosza. Szkoda….

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2017 / 21:41

      Rzeczywiście wielka szkoda 🙁 Jest Pani chyba pierwszą osobą, której deser nie posmakował, a już myślałam, że nie da się go nie polubić 😉

  30. Nunee
    3 stycznia 2018 / 13:54

    Zdrowy i pyszny czego chcieć więcej 🙂 Moja 4-latka się zajadała aż jej się uszy trzęsły 🙂 do sklepowej wersji nie wracamy!!!!

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 1:00

      Ogromnie się cieszę 🙂

  31. 15 stycznia 2018 / 17:59

    Czym mogę zastąpić syrop klonowy?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2018 / 15:41

      Np. syrop z agawy, ewentualnie można spróbować z miodem – ilość do smaku 🙂

  32. Justyna
    26 stycznia 2018 / 13:50

    Pycha zrobiłam na próbę z połowy porcji i to był błąd bo zniknęło za szybko 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2018 / 18:40

      🙂 🙂 🙂

  33. 5 lipca 2018 / 12:36

    Pyszne!!!! Nie mogłam sie przekonać do kaszy jaglanej ale postanowiłam dać jej jeszcze jedną szanse z tym przepisem. Cała rodzina się zajada! Dziękuje!

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2018 / 12:46

      Bardzo się cieszę to wspaniała wiadomość, zwłaszcza, jeśli nie lubiłaś kaszy jaglanej! 🙂 u mnie też początki z kaszą jaglaną były „trudne”, ale teraz bardzo się lubimy 🙂

  34. EdytaL.
    16 lipca 2018 / 0:48

    Deser idealny!!! serio serio 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:45

      Super 😀

  35. Czekolada
    19 lipca 2018 / 13:17

    Ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2018 / 23:08

      W zależności od tego jak podzielimy 🙂 Na zdjęciu dałam całość do jednego naczynia, ale zazwyczaj dzielę na 3-4 mniejsze słoiczki, bo deser jest bardzo syty 🙂

  36. Nora
    30 października 2018 / 13:14

    Rewelacja !!!

    • Marta
      Autor
      31 października 2018 / 0:36

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  37. Izka
    30 października 2018 / 16:40

    Właśnie zrobiłam i od razu zajadam pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2018 / 0:36

      Bardzo się cieszę 🙂

  38. Nora
    10 grudnia 2018 / 23:17

    Jak ze sklepu 😋

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:03

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  39. kin
    7 stycznia 2019 / 23:21

    Dziś zrobiłam. Dziękuję za przepis. 🙂 Deser jest ok, ale oczywiście ze smakiem prawdziwego monte nie może się równać. Niemniej myślę, że jeśli ktoś dba o zdrowie lub jest na diecie i bardzo ma ochotę na monte, to go ten deser zadowoli i pomoże uniknąć pokusy. 😉
    Na redukcji chyba najlepiej byłoby go jeść na śniadanie lub przed treningiem, bo zawiera sporo węglowodanów.

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:41

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 Przed treningiem, czy po na pewno będzie idealną opcją na redukcji 🙂

  40. Anna
    22 stycznia 2019 / 8:07

    Moim zdaniem smakuje jak surowe ciasto czekoladowe.

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2019 / 12:16

      Hmmm nie wiem, czy to komplement czy wręcz przeciwnie 😉

  41. Malwina
    1 marca 2019 / 12:15

    Przepyszny deser! rozdzieliłam porcje do małych słoiczków i dzieci mają na przekąskę zamiast kupnego , win win 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:48

      Super 🙂 🙂 🙂

  42. Agata
    9 kwietnia 2019 / 23:53

    Pycha bardzo zbliżony smak do sklepowego pomijam juz wartościowość tego i tamtego super!

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:05

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  43. Ewka
    4 lipca 2019 / 11:16

    Rewelacja robiłam już kilka razy polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:29

      Super, że posmakowało 🙂

  44. tila
    11 grudnia 2019 / 23:44

    Czy można użyć zwykłego masła orzechowego-arachidowego

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2019 / 1:16

      Tak, polecam arachidowe lub opcjonalnie z orzechów laskowych 🙂

  45. 25 lutego 2020 / 21:41

    Wygląda bardzo zachęcająco. Biorąc pod uwagę cudowne właściwości kaszy jaglanej i kakaowy smak deseru już teraz kusi mnie wypróbowanie przepisu 🙂
    Ps. Piękne zdjęcia

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2020 / 0:49

      Bardzo mi miło, dziękuję i polecam 🙂

  46. Kasik
    2 marca 2020 / 11:02

    Przepyszne polecam 😋

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:38

      Super, że posmakowało 🙂

  47. Beti
    2 marca 2020 / 17:37

    Robi się raz dwa a smak rewelacja zapisuję przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:39

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  48. Kora
    3 marca 2020 / 19:38

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      4 marca 2020 / 0:44

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  49. Asia
    6 marca 2020 / 13:59

    Deser wygląda pysznie i na pewno zrobię 🙂 Mam tylko pytanie odnośnie mleka kokosowego. Czy dobre będzie mleko w puszce takie gęste (mam z Rossmanna)? czy też takie rzadkie jak napój? Pytam, bo wcześniej nie robiłam nic na bazie mleka kokosowego 😉

    • Marta
      Autor
      12 marca 2020 / 12:49

      Użyłam w puszce 🙂

  50. Justyna
    14 marca 2020 / 20:18

    Szczerze mówiąc ten deser kompletnie mi nie posmakował. Ciężki, mdły… Określenie że jest zbliżony do oryginału jest dużym nadużyciem 😉 Skład zdrowy i tylko to sprawiło że połowę wmusiłam 😉 Ale przecież nie o to chodzi zatem przepis nie dla mnie. Pozdrawiam ☺️

    • Marta
      Autor
      16 marca 2020 / 12:09

      Moim zdaniem smak jest bardzo zbliżony do oryginału (i wielu czytelników również jak można przeczytać 😉 ), więc nie uważam, że to nadużycie 🙂 Zawsze znajdzie się ktoś, kto ma inny gust, ale byłoby nudno, gdyby wszyscy lubili to samo 😉 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 15 =