Słynny deser monte jest zapewne ulubieńcem wielu dzieci, przynajmniej osobiście nie znam takich, które za nim nie przepadają ; ) Jego skład pozostawia niestety wiele do życzenia, ale pokusiłam się o przygotowanie jego domowej wersji. Deser jest tak zbliżony do oryginału, że aż trudno w to uwierzyć, patrząc na składniki z jakich go przygotowałam ; ) To nasz kolejny zdrowy hit z kaszy jaglanej, który przygotujecie w kilka chwil, polecam!!!
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 50 g masła orzechowego (najlepiej z orzechów arachidowych lub laskowych)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 płaska łyżka naturalnego kakao
- szczypta soli morskiej
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (u mnie stosunek wody do kaszy 2:1, gotowałam przez 15 minut). Dodać pozostałe składniki poza kakao i zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy dodać kakao i ponownie zmiksować. Przełożyć warstwowo do pucharka i podawać od razu lub przechowywać w lodówce – ale deser będzie wtedy bardziej gęsty.
Smacznego!
Inspiracja – komentarz konkursowy Jamal92 z moją zmianą proporcji składników
Cudo!!!!!!!!!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Dzisiaj będę robić 🙂
Autor
Super, proszę się podzielić wrażeniami 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 choć ja nie jestem wielką fanką kaszy jaglanej …
Autor
Polecam, ten deser może odmienić Twoje postrzeganie kaszy jaglanej 🙂
Składniki mówią same za siebie 😊 Zdjęcie w pełni oddaje tę wyjątkowość. Trzeba odpalać blender i robić masło orzechowe, bo wczoraj wykorzystałam do batoników 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂 A batoniki z masłem orzechowym brzmią równie kusząco :))))
Dla mnie deser D O S K O N A Ł Y ❤️❤️❤️ PETARDA!
Autor
Cieszę się, że nie jestem sama 🙂 🙂 u mnie też miłość od pierwszej łyżeczki 😉
Czuje że będzie nowe uzależnienie 🙂
Autor
Jest taka możliwość 😉
Coś pysznego i te zdjęcia <3
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
super 🙂 robiłam kiedyś coś podobnego 🙂 tylko biała warstwa była z dodatkiem wiórków kokosowych, a ciemna bez masła orzechowego 🙂
Autor
Bardzo ciekawa alternatywa 🙂
❤️❤️❤️
Autor
🙂
Wyszło idealnie nie mogę uwierzyć ale naprawdę smakuje jak MONTE! 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało :)))
Smak rewelacja dziękuję za inspirację 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Mniam dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Super przepis
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Pyszne było 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Czy to ma być mleczko kokosowe z puszki czy moze być kartonowe, ew. czy moze być owsiane lub sojowe?
Autor
Kartonowe, z sojowym lub owsianym nie próbowałam, ale moim zdaniem bardziej pasowałoby migdałowe 🙂
Mam pytanie jakiej firmy kupić mleko kokosowe żeby było dobre i masło orzechowe?
Autor
Osobiście mleko kokosowe używam z firmy Real Thai (najczęściej w puszce) lub Aroy-D (karton). Mają super skład, bo tylko ekstrakt z kokosa i wodę bez żadnych dodatków. Zdarza mi się również korzystać z mleka kokosowego eco-mil, bez cukru, ale w składzie jest też skrobia z tapioki i sól morska. Mleka różnią się ilością miąższu kokosowego, najlepiej sprawdzić składniki. Te o dużej ilości po przechowywaniu w lodówce rozdzielają się na część stałą i płynną i ta stała jest świetna do deserów i np. ubijania na krem. Do naleśników, sosów itd. lepiej pasują mi te o mniejszej ilości kokosa, bardziej płynne. Do monte najlepiej pasuje mleko z kartonu o małej zawartości kokosa. Masło orzechowe wybieram również patrząc na skład 🙂 Ważne, aby miało 100% orzechów bez dodatku cukru, soli. Obecnie mam firmy Sante 🙂 Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że się przyda 🙂
Bardzo dziękuję…kupię to co Pani poleciła😊
Autor
Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂
Marta, spróbuj miazgi orzechowej robionej przez Orzechownię (znajdziesz ich na fb, a w Poznaniu ich produkty kupisz w kawiarni Zoffee) – słony karmel jest przepyszny i nie można mu się oprzeć. A skład w pełni naturalny, bez podejrzanych dodatków.
Autor
Tak wiele już słyszałam dobrego o tym produkcie, że muszę w końcu spróbować 🙂 Słony karmel brzmi pysznie!
Delicja od dziś mój jaglany ulubieniec 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Fajny przepis nie miałam masła orzechowego więc wzięłam zwykłe orzechy laskowe podpiekłam w piekarniku żeby łatwo skórka odeszła a później zblendowałam na masło wyszło super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 🙂
Przpyszne 🙂
Autor
Super 🙂 🙂 🙂
Efekt jest spektakularny będę wracać po więcej przepisów 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę i zapraszam 🙂
Super 🙂 jak ze sklepu 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Przepyszne😋😋
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszny deser, jutro będzie na drugie śniadanie jak znalazł:) Dziś już przy robieniu nie mogłam się powstrzymać przed wyczyszczeniem miski i blendera 😀 Nie miałam mleka kokosowego, więc dodałam zwykłe i odrobinę mąki kokosowej i zamiast syropu trochę cukru brązowego, ale tylko odrobinę, wyszło przepyszne!:) Chciałam dodać zdjęcia, bo pięknie się prezentuje, ale nie mogłam… Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów z niecierpliwością:)
Autor
Bardzo się cieszę, że tak posmakował i zapraszam po nową dawkę inspiracji 🙂
Na ile porcji to przepis? Jeśli na 1 to bomba kaloryczna 🙁
Autor
Zależy od apetytu 😉 Ale to same zdrowe kalorie! 🙂
Dziwi mnie takie podejście obsesyjnego liczenia kalorii 🙁 lepiej władować w siebie prodkty light albo małe pudełeczko sklepowego monte, bo ma zaledwie ileś tam kcal ale za to zero wartości odżywczej, sam za przeproszeniem syf? Biegam ponad 50 km tygodniowo i dla mnie zdecydowanie taki deser to porcja NA RAZ idealnie po bieganiu, bo wbrew pozorom jak się jest aktywnym i zdrowo się odżywia to nie jest łatwo, aby bilans się zgadzał 😉 dla dzieci wiadomo można zrobić w mniejszych słoiczkach na małe brzuszki, ale ważne że to są ZDROWE KALORIE
Autor
Oj tak, zdecydowanie kaloria kalorii nierówna 😉
DESER JEST PRZEPYSZNY POLECAM 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Powiedz mi proszę 50g mała orzechowego-ile to lyzek/łyżeczek?
Autor
Ok. 3 łyżek 🙂
To jest przepyszne dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Nam niestety nie przypadł do gustu. Mdłe w smaku. Wszystko wylądowało do kosza. Szkoda….
Autor
Rzeczywiście wielka szkoda 🙁 Jest Pani chyba pierwszą osobą, której deser nie posmakował, a już myślałam, że nie da się go nie polubić 😉
Zdrowy i pyszny czego chcieć więcej 🙂 Moja 4-latka się zajadała aż jej się uszy trzęsły 🙂 do sklepowej wersji nie wracamy!!!!
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Czym mogę zastąpić syrop klonowy?
Autor
Np. syrop z agawy, ewentualnie można spróbować z miodem – ilość do smaku 🙂
Pycha zrobiłam na próbę z połowy porcji i to był błąd bo zniknęło za szybko 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Pyszne!!!! Nie mogłam sie przekonać do kaszy jaglanej ale postanowiłam dać jej jeszcze jedną szanse z tym przepisem. Cała rodzina się zajada! Dziękuje!
Autor
Bardzo się cieszę to wspaniała wiadomość, zwłaszcza, jeśli nie lubiłaś kaszy jaglanej! 🙂 u mnie też początki z kaszą jaglaną były „trudne”, ale teraz bardzo się lubimy 🙂
Deser idealny!!! serio serio 🙂
Autor
Super 😀
Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Autor
W zależności od tego jak podzielimy 🙂 Na zdjęciu dałam całość do jednego naczynia, ale zazwyczaj dzielę na 3-4 mniejsze słoiczki, bo deser jest bardzo syty 🙂
Rewelacja !!!
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Właśnie zrobiłam i od razu zajadam pycha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Jak ze sklepu 😋
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Dziś zrobiłam. Dziękuję za przepis. 🙂 Deser jest ok, ale oczywiście ze smakiem prawdziwego monte nie może się równać. Niemniej myślę, że jeśli ktoś dba o zdrowie lub jest na diecie i bardzo ma ochotę na monte, to go ten deser zadowoli i pomoże uniknąć pokusy. 😉
Na redukcji chyba najlepiej byłoby go jeść na śniadanie lub przed treningiem, bo zawiera sporo węglowodanów.
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂 Przed treningiem, czy po na pewno będzie idealną opcją na redukcji 🙂
Moim zdaniem smakuje jak surowe ciasto czekoladowe.
Autor
Hmmm nie wiem, czy to komplement czy wręcz przeciwnie 😉
Przepyszny deser! rozdzieliłam porcje do małych słoiczków i dzieci mają na przekąskę zamiast kupnego , win win 🙂
Autor
Super 🙂 🙂 🙂
Pycha bardzo zbliżony smak do sklepowego pomijam juz wartościowość tego i tamtego super!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Rewelacja robiłam już kilka razy polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy można użyć zwykłego masła orzechowego-arachidowego
Autor
Tak, polecam arachidowe lub opcjonalnie z orzechów laskowych 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco. Biorąc pod uwagę cudowne właściwości kaszy jaglanej i kakaowy smak deseru już teraz kusi mnie wypróbowanie przepisu 🙂
Ps. Piękne zdjęcia
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję i polecam 🙂
Przepyszne polecam 😋
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Robi się raz dwa a smak rewelacja zapisuję przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Pycha ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Deser wygląda pysznie i na pewno zrobię 🙂 Mam tylko pytanie odnośnie mleka kokosowego. Czy dobre będzie mleko w puszce takie gęste (mam z Rossmanna)? czy też takie rzadkie jak napój? Pytam, bo wcześniej nie robiłam nic na bazie mleka kokosowego 😉
Autor
Użyłam w puszce 🙂
Szczerze mówiąc ten deser kompletnie mi nie posmakował. Ciężki, mdły… Określenie że jest zbliżony do oryginału jest dużym nadużyciem 😉 Skład zdrowy i tylko to sprawiło że połowę wmusiłam 😉 Ale przecież nie o to chodzi zatem przepis nie dla mnie. Pozdrawiam ☺️
Autor
Moim zdaniem smak jest bardzo zbliżony do oryginału (i wielu czytelników również jak można przeczytać 😉 ), więc nie uważam, że to nadużycie 🙂 Zawsze znajdzie się ktoś, kto ma inny gust, ale byłoby nudno, gdyby wszyscy lubili to samo 😉 Pozdrawiam.