Młode ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do mięs i dań obiadowych. Bardzo aromatyczne, przypominają ziemniaki pieczone w ognisku i wakacyjne wyprawy. Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, kmin, rozmaryn, tymianek
Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odcedzić, do garnka dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jeśli w garnku pozostanie trochę oleju przelać na ziemniaki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.
Smacznego!