Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Co roku o tej porze żałuję, że sezon na urodzaj pyszności w warzywniakach trwa tak krótko… Idę po jedną rzecz, a wracam z pełnymi torbami i tylko czasu brakuje, żeby to wszystko zjeść… ; ) Zasmażana młoda kapusta kojarzy mi się z wizytami u Babci, gdzie była to pozycja obowiązkowa i często stanowiła główną część wiosennego obiadu ; ) Niezapomniany smak, polecam!!!


Młoda kapusta przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 1/2 kg)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Kapustę obrać z zewnętrznych, uszkodzonych liści, wykroić głąb. Poszatkować. Marchewkę obrać, pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka wraz z kapustą, zalać mniej więcej 2 szklankami wody, dodać dużą szczyptę soli i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 15-20 minut), co jakiś czas mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę wymieszać i smażyć przez chwilę razem, aż całość nabierze złotego koloru. Dodać odrobinę wody z ugotowanej kapusty oraz przygotowaną kapustę z marchewką. Wymieszać, podgrzewać aż lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego : )


Nowalijki w kuchni

Komentarzy: 30

  1. Kora
    10 czerwca 2015 / 15:49

    Smak dzieciństwa 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 22:07

      Oj zdecydowanie 🙂

  2. Michalina
    10 czerwca 2015 / 18:25

    Uwielbiam młodą kapustę, muszę wypróbować z dodatkiem marchewki 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 22:07

      Koniecznie 😀

  3. Asia
    10 czerwca 2015 / 20:45

    Pyszna klasyka 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 22:07

      Dziękuję 🙂

  4. Ania
    11 czerwca 2015 / 9:20

    Mogłabym jeść codziennie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:47

      Mam tak samo! 🙂

  5. Magda
    11 czerwca 2015 / 19:41

    Cały rok na nią czekam <3

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:47

      Ja również 🙂

  6. Żaneta
    11 czerwca 2015 / 22:39

    Uwielbiam nowalijki, fajny przepis, u mnie jadło się bez zasmażania 😉

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:49

      Proponuję wypróbować z zasmażką – pycha! 🙂

  7. Asiula
    12 czerwca 2015 / 14:18

    Była pyszna, dziękuję za inspirację

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 18:56

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  8. Gośka
    12 czerwca 2015 / 18:39

    Moje ulubione smaki, ale młodą kapustę chyba każdy lubi!!!!

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 18:56

      Chyba tak! 🙂

  9. Edi
    13 czerwca 2015 / 16:25

    Pychota!

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:52

      Miło mi, że smakowało 🙂

  10. 14 czerwca 2015 / 9:33

    ach, mam podobnie jak Ty, idę po jedną rzecz, a kończy się zawsze całą siatą, a Pan w warzywniaku kojarzy mnie chyba jak nikogo i lubi zagadywać 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:53

      Też nie umiem się powstrzymać… ale w naszym warzywniaku spore kolejki, więc chyba nie tylko ja 😉

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:53

      Też nie umiem się powstrzymać… ale w naszym warzywniaku spore kolejki, więc chyba nie tylko ja 😉

  11. Kama
    14 czerwca 2015 / 22:45

    Pyszny przepis, u nas na pewno zagości na stałe – dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:55

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:22

      Ja również! czekam cały rok 🙂

  12. Kamil z e-turysta.net
    29 września 2016 / 13:47

    Jednym słowem Pyszne! Jeden z najlepszych przepisów na kapustę zasmażaną w internecie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 22:26

      Dziękuję za miłe słowa 🙂

  13. Kami
    4 czerwca 2020 / 17:08

    Przepyszne smak nie do podrobienia😋

    • Marta
      Autor
      5 czerwca 2020 / 12:32

      🙂 🙂 🙂

  14. ola
    16 czerwca 2020 / 15:39

    Wyszła super a robiłam pierwszy raz w życiu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 9 =