Site icon marta-gotuje.pl

Mizza (meatzza)

Po raz pierwszy z mizzą spotkałam się podczas przeglądania książki „Nigellissima” ; ) Z wyglądu przypomina pizzę, ale zamiast ciasta, bazę stanowi mięso. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno znajdzie wielu zwolenników! Podobnie jak Nigella przygotowałam jej najprostszą wersję – mizzę margaritę, ale możecie dołożyć Wasze ulubione dodatki ; ) Poniżej przepis z moimi modyfikacjami.


Składniki:

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. W misce wymieszać mięso, parmezan, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać, tak aby mięso nie było zbyt mocno zbite.

Okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć mięsem, ugniatając palcami tak, aby przykryć dno. Na mięso kłaść dobrze odsączone  pomidory, wymieszane wcześniej z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Mozzarellę przekroić na pół, a następnie  w plastry i ułożyć je na pomidorach. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut, aż ser się ładnie zarumieni.

Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika. W moim przypadku konieczne było odlanie odrobiny wody, którą wydzieliło mięso. Udekorować bazylią i podawać, krojąc jak pizzę.

Smacznego : )

Exit mobile version