Mizza (meatzza)

Po raz pierwszy z mizzą spotkałam się podczas przeglądania książki „Nigellissima” ; ) Z wyglądu przypomina pizzę, ale zamiast ciasta, bazę stanowi mięso. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno znajdzie wielu zwolenników! Podobnie jak Nigella przygotowałam jej najprostszą wersję – mizzę margaritę, ale możecie dołożyć Wasze ulubione dodatki ; ) Poniżej przepis z moimi modyfikacjami.


Mizza
Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej lub w wersji bezglutenowej zwykłych mielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 lekko rozkłócone jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2  puszki (800 g) krojonych pomidorów, odsączonych
  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 kula mozzarelli (po odsączeniu 125 g)
  • kilka liści świeżej bazylii
  • masło do wysmarowania formy

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. W misce wymieszać mięso, parmezan, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać, tak aby mięso nie było zbyt mocno zbite.

Okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć mięsem, ugniatając palcami tak, aby przykryć dno. Na mięso kłaść dobrze odsączone  pomidory, wymieszane wcześniej z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Mozzarellę przekroić na pół, a następnie  w plastry i ułożyć je na pomidorach. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut, aż ser się ładnie zarumieni.

Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika. W moim przypadku konieczne było odlanie odrobiny wody, którą wydzieliło mięso. Udekorować bazylią i podawać, krojąc jak pizzę.

Smacznego : )

Komentarzy: 20

  1. 26 lutego 2013 / 18:54

    Super:). Podoba mi się ten przepis:). W weekend z niego skorzystam:)

  2. Marta
    Autor
    26 lutego 2013 / 18:57

    Cieszę się, że Ci się podoba i polecam 😀

  3. 26 lutego 2013 / 20:22

    Świetny przepis. Tym bardziej, że z mięsa wołowego

  4. Marta
    Autor
    26 lutego 2013 / 20:26

    Rzeczywiście zazwyczaj prym wiedzie kurczak i wieprzowina:D

  5. Marta
    Autor
    26 lutego 2013 / 21:42

    To tak jak my 😀

  6. AlojzA
    27 lutego 2013 / 9:00

    Fajne polaczenie, musze wyprobowac:)

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2013 / 9:51

      Polecam 🙂

  7. 27 lutego 2013 / 10:13

    pomysłowe:) takiego połączenie jeszcze nie jadłam

  8. Marta
    Autor
    27 lutego 2013 / 10:21

    Nigella też mnie zaskoczyła, ale danie tak szybkie i proste w przygotowaniu, że aż się dziwię, że wcześniej o tym nie pomyślałam 🙂

  9. 27 lutego 2013 / 10:26

    ale bym zjadła, wygląda obłędnie, znowu coś innego, smacznego…fajnie;))

  10. Marta
    Autor
    27 lutego 2013 / 10:30

    Żałuję, że nie mogę przesłać kawałeczka 😀

  11. Marta
    Autor
    27 lutego 2013 / 13:41

    Dziękuję 😀

  12. Pięknie i smacznie wygląda, wypróbuję napewno. Wszystkie składniki tego dania uwielbiam, w szczególności oliwki i mozarellę.Mam tylko pytanie czy przy nakładaniu porcji całość nie będzie się rozwalać ???

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na Kurczaka w pomidorowej salsie z imbirem. Danie rozgrzewające w sam raz na niesprzyjającą pogodę za oknem 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2013 / 10:49

      Danie dobrze się trzyma podczas nakładania 🙂 u mnie nie było oliwek, ale na pewno możesz je dołożyć, jeśli lubisz 🙂 pozdrawiam 🙂

  13. 1 marca 2013 / 16:16

    Bardzo smakowity przepis, na pewno wypróbuję !

  14. Marta
    Autor
    1 marca 2013 / 16:29

    Polecam 😀

  15. 1 kwietnia 2013 / 21:24

    Bardzo interesujący przepis. Muszę wypróbować

  16. Marta
    Autor
    1 kwietnia 2013 / 21:30

    Szybko i smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 7 =