Kiedy zostałam zaproszona do konkursu „Książęce Mistrzostwa smaku” moje pierwsze skojarzenie pasujące do piwa Książęce Chlebowo Miodowe to piwne bułeczki z miodem ; ) Dodatek cynamonu dodaje im dodatkowego aromatu i idealnie poprawiają nastrój w chłodne dni. Polecam! ; )
Składniki (12 bułeczek):
- 6 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania suchych drożdży (14 g)
- 4 szczypty soli
- 1 szklanka piwa Książęce Chlebowo Miodowe
- 1 niepełna szklanka mleka
- 2/3 szklanki miodu spadziowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Zalać letnim mlekiem. Dodać piwo i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto (około 10 minut), najlepiej używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta, ponieważ jest ono dość klejące. Ważne, aby nie podsypywać dodatkowo mąką, aby bułeczki były puszyste i delikatne po upieczeniu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie podzielić na 12 części i formować bułeczki. (Ręce można oprószyć mąką, aby łatwiej było nadać klejącemu ciastu kształt ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 C (góra-dół). Przełożyć do niego wyrośnięte bułeczki i piec przez 15-20 minut.
Smacznego ; )