Miodowe bułeczki

Kiedy zostałam zaproszona do konkursu „Książęce Mistrzostwa smaku” moje pierwsze skojarzenie pasujące do piwa Książęce Chlebowo Miodowe to piwne bułeczki z miodem ; ) Dodatek cynamonu dodaje im dodatkowego aromatu i idealnie poprawiają nastrój w chłodne dni. Polecam! ; )


Bułeczki miodowe

Składniki (12 bułeczek):

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania suchych drożdży (14 g)
  • 4 szczypty soli
  • 1 szklanka piwa Książęce Chlebowo Miodowe
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 2/3 szklanki miodu spadziowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Zalać letnim mlekiem. Dodać piwo i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto (około 10 minut), najlepiej używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta, ponieważ jest ono dość klejące. Ważne, aby nie podsypywać dodatkowo mąką, aby bułeczki były puszyste i delikatne po upieczeniu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie podzielić na 12 części i formować bułeczki. (Ręce można oprószyć mąką, aby łatwiej było nadać klejącemu ciastu kształt ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 C (góra-dół). Przełożyć do niego wyrośnięte bułeczki i piec przez 15-20 minut.

Smacznego ; )


Miodowe bułeczki


Korzenne przysmaki

Komentarzy: 24

  1. Anusia
    10 grudnia 2014 / 9:17

    Wyglądają obłędnie, jak z piekarni! Świetny pomysł i powodzenia w konkursie! 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 0:21

      Nie dziękuję! 🙂

  2. 10 grudnia 2014 / 12:32

    Ahh.. już czuję ten cudowny zapach w całym domu po upieczeniu domowych bułeczek:)
    Pięknie

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 0:20

      Również uwielbiam jak dom pachnie ciastem i wypiekami 🙂

  3. Magda
    10 grudnia 2014 / 16:42

    Na pewno wypróbuję, wyglądają przepysznie. Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 0:19

      Polecam 🙂

  4. 10 grudnia 2014 / 20:59

    oj, jakie ładne!
    ja szukam wszędzie przepisu na cynamonowe, bo chcę zrobić….ale wszędzie jakieś takie udziwnione te formułki;p

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 0:17

      Ola a wiesz, że jutro robię takie zwykłe, klasyczne …:) te są super, ale bardziej miodowe, a te jutrzejsze bardziej w kierunku słodkich wypieków, moze skorzystasz :):)

  5. tomek
    11 grudnia 2014 / 0:19

    Super przepis

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 20:50

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  6. Iga
    11 grudnia 2014 / 9:41

    Powodzenia, bułki zapowiadają się pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 20:50

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. 11 grudnia 2014 / 18:57

    Mmm, pyszności 🙂 Idealne na weekendowe śniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 20:47

      Oj tak.. domowe pieczywo najlepsze na leniwe, weekendowe śniadania 🙂

  8. ewa129
    12 grudnia 2014 / 16:49

    Najlepsze jakie jadłam! zamiast spadziowego użyłam miodu wielokwiatowego i też się sprawdził.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2014 / 16:57

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Magda
    13 grudnia 2014 / 8:53

    Kolejny super przepis, podkradnę od Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 11:58

      Cieszę się, że przypadł do gustu i bardzo będzie mi miło, jeśli zechcesz go polecić 🙂

  10. 21 grudnia 2014 / 15:30

    ty to wiesz jak kusić 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2014 / 10:07

      :):)

  11. 7 stycznia 2015 / 14:41

    Zakochałam się w tych bułeczkach i Twoich zdjęciach 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2015 / 16:41

      Dziękuję, a bułeczki polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 19 =