Miniserniczki z ciasteczkami Hit podbiły ostatnio serca naszych gości. Bardzo proste i szybkie do przygotowania posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam !!!
Składniki (12 sztuk):
- 12 ciastek Hit o smaku czekoladowym
- 250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 120 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g cukru (można dać o połowę mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkich wypieków)
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, na dno wcisnąć po jednym ciastku Hit. Pozostałe składniki krótko zmiksować, do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanych papilotek z ciasteczkami i całość piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 25 minut do czasu aż serniczki się zetną. Pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostudzenia, a następnie schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce.
Składniki na polewę:
- 50 g czekolady deserowej ( u mnie czekolada z Kinder jajek)
- 20 g śmietanki kremówki 30 %
Śmietankę podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać i polewą udekorować babeczki.
Na dekorację:
- 1 ciasto Hit pokruszone
Pokruszone ciasteczko posypać na wierzchu serniczków.
Smacznego!
Inspiracja – Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit. J. Dragan