Site icon marta-gotuje.pl

Minimurzynki z borówkami – przepis

Minimurzynki z borówkami to proste i szybkie do przygotowania, czekoladowe babeczki z przepisu na znanego „murzynka”. Długo zachowują świeżość, są wilgotne i pyszne, dzieci (i nie tylko) je uwielbiają. Polecam!!!

Minimurzynki – przepis

Składniki (18 babeczek):

Opcjonalnie (można pominąć):

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiać do miski. Do oddzielnego naczynia dodać jajka, cukier, olej, śmietanę i mleko. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Dodać owoce i/lub czekoladę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Smacznego!

Przepis z książki „Moje wypieki na 4 pory roku” D. Świątkowska.

Inne przepisy na muffinki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version