Minimurzynki z borówkami to proste i szybkie do przygotowania, czekoladowe babeczki z przepisu na znanego „murzynka”. Długo zachowują świeżość, są wilgotne i pyszne, dzieci (i nie tylko) je uwielbiają. Polecam!!!
Minimurzynki – przepis
Składniki (18 babeczek):
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 jajka (wielkość L)
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 135 ml oleju rzepakowego
- 80 ml śmietany 18% (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego)
- 125 ml mleka
Opcjonalnie (można pominąć):
- 200 g borówek lub innych owoców
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia przesiać do miski. Do oddzielnego naczynia dodać jajka, cukier, olej, śmietanę i mleko. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Dodać owoce i/lub czekoladę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Smacznego!
Przepis z książki „Moje wypieki na 4 pory roku” D. Świątkowska.
Inne przepisy na muffinki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.