Site icon marta-gotuje.pl

Mini tarty z czekoladą i orzechami

Jak wiecie uwielbiam czekoladę i orzechy pekan, więc mini tarty z ich udziałem są dla mnie połączeniem wszystkiego co najlepsze : ) Obłędnie pyszne z chrupiącą orzechową „skorupką”, skrywającą w środku płynną czekoladę, więc na jednej tartaletce nigdy się nie kończy. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

Składniki na ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie podzielić na 12 równych części i każdą z nich przełożyć do formy do muffinek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Palcami dokładnie wcisnąć ciasto głęboko w dno i boki formy.

Składniki na nadzienie:

Czekoladę podzielić na dość duże kawałki. Każdy z nich ułożyć na środku przygotowanego ciasta, zostawiając niewielką ilość czekolady do udekorowania po upieczeniu. Jajko roztrzepać z cukrem i roztopionym masłem, wymieszać z posiekanymi orzechami. Łyżką nakładać do mini tart, zakrywając czekoladę (masa w piekarniku urośnie). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, udekorować pozostałą czekoladą.

Smacznego!

Exit mobile version