Przepisy na Słodki Stół cieszą się na blogu bardzo dużą popularnością. Super sprawdzają się na imprezach, rodzinnych uroczystościach i wiem, że chętnie sięgacie po nie przygotowując poczęstunek z okazji Chrztu, czy Komunii. Plastikowe opakowania są wielokrotnego użytku, więc po umyciu sprawdzą się na kolejnej imprezie. We wpisie Przepisy na Słodki Stół desery znajdziecie 9 propozycji, dziś mam dla Was kolejne 7. Wszystkie deserki robiłam dzień przed imprezą. Polecam!!!
Mini deserki na słodki stół przepisy
- Deser a’la Snickers
- Deser truflowo – orzechowy
- Deser 3 bit
- Deser jogurtowy
- Deser z czarną porzeczką i słonym karmelem
- Deser a’la Bounty
- Deser a’la Kinder Country
Deserki Snickers 18 szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 200 g herbatników (mogą być w czekoladzie)
- 1 puszka masy kajmakowej 460 g
- 50 ml mleka
- 250 g solonych orzeszków ziemnych
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) + 1 łyżka cukru pudru
- 150 g serka mascarpone lub kanapkowego śmietankowego (dobrze schłodzonego)
- 50 g roztopionej czekolady + 50 ml śmietanki kremówki 30%
Herbatniki pokruszyć, 1/2 przełożyć na dno pojemników. Masę kajmakową wymieszać dokładnie z mlekiem i orzeszkami, przełożyć na herbatniki. Na kajmakowy krem dodać kolejną warstwę herbatników. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gęsty krem. Ułożyć na herbatnikach. Udekorować czekoladą roztopioną z 50 ml kremówki i pokrojonym batonem snickers. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Deser truflowo-orzechowy 18 szt. pojemność 120 ml
Krem truflowy:
- 40 ml mleka
- 120 g cukierków Trufle
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 30%
Mleko podgrzać, dodać posiekane cukierki i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, zmiksować ze schłodzonym serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do truflowej masy, delikatnie wymieszać i całość przełożyć do pucharków.
Krem orzechowy:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kajmaku
- 125 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
Masło orzechowe wymieszać z kajmakiem, kremówkę ubić na sztywno. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na krem truflowy, udekorować kawałkami cukierków. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Deserki 3 bit 18 szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 250 g herbatników
- 200 g masy kajmakowej + 25 ml mleka
- 250 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 300 ml śmietanki kremówki + 1 płaska łyżka cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady do oprószenia lub kawy
Herbatniki pokruszyć, 1/3 przełożyć na dno pojemników. Pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z mąkami i żółtkiem, dodać do gotującego się mleka. Często mieszać, aż masa budyniowa zgęstnieje. Garnek przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem i łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń, stale miksując na małych obrotach. Masę wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Nałożyć masę kajmakową wymieszaną z mlekiem i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do pojemniczków i posypać startą na tarce czekoladą lub oprószyć kawą. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Deser jogurtowy 15szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
- 250 ml wrzątku
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 250 ml śmietanki kremówki + 1 łyżka cukru pudru
- borówki do dekoracji
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, przestudzić i dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Przelać na dno pojemniczków (u mnie po 5 łyżek płyny na pojemnik), schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć na schłodzone desery. Udekorować owocami.
Smacznego!
Deser z czarną porzeczką i słonym karmelem 27 szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g dżemu z czarnej porzeczki
- 3 łyżki masła orzechowego
- dwie szczypty soli
- 200 g masy kajmakowej
Biszkopty pokruszyć 1/2 ułożyć na dnie pojemników. Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem, następnie wmieszać niedbale łyżką dżem z czarnej porzeczki i przełożyć na biszkopty. Na wierzch kremu przełożyć kolejną 1/2 biszkoptów. Całość pokryć pozostałymi biszkoptami i masłem orzechowym wymieszanym z solą i kajmakiem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Deserki Bounty 15 szt. pojemność 120 ml
Ciasto (forma 10×21 cm):
- 80 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 g trzcinowego cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Połowę przestudzonego brownie pokruszyć na dno pucharków. Na cieście ułożyć borówki.
Krem kokosowy:
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 100 g wiórków lub płatków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na pokruszone ciasto. Przykryć pozostałą porcją Brownie. Udekorować polewą czekoladową.
Dodatkowo:
- borówki
- polewa czekoladowa
Uwaga! Zamiast Brownie można przygotować deser bez pieczenia – z czekoladowymi herbatnikami.
Smacznego!
Deserki Kinder Country 25 szt. pojemność 150 ml
Składniki:
- 200 g herbatników
- 200 g białej czekolady
- 350 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 100 g płatków typu Kangus lub preparowanej pszenicy + ok 1 szklanka do dekoracji
- 100 g mlecznej czekolady
Herbatniki drobno pokruszyć, połowę wyłożyć na dno pojemników. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (na parze), przestudzić. 200 ml kremówki ubić z mascarpone na gęsty krem. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać płatki, ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do pojemników i na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Pozostałe 150 ml kremówki ubić na sztywną masę, dodać stopniowo do ostudzonej czekolady, delikatnie wymieszać. Przełożyć na herbatniki, posypać płatkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie
Bardzo Pani dziękuję za te wspaniałe przepisy pierwsza część była hitem a teraz jeszcze nowości rewelacja !!!
Autor
Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂
Jestem zachwycona taką kompilacją – czekają nas urodziny i dzień sąsiada – nie mogę się doczekać, aby skorzystać z tych przepisów:)
Autor
Bardzo mi miło, że się przydadzą 😀
Cudowne 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wspaniałe przepisy bardzo dziękuję 🙂
Autor
Polecam się 😉
Pani Marto, czy do Brownie dodać tylko 1,5 łyżki mąki ? Czy jest pomyłka w przepisie. Trochę poniewczasie bo właśnie piekę 🙈
Autor
Tak, tylko 1,5 łyżki 🙂
❤❤❤
Autor
<3
Rewelacja 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Kolejne cudowne przepisy bardzo dziękuję 👍🏻
Autor
Cieszę się, że się podobają 🙂
Super te przepisy wszystko pyszne 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ledwo zdążyłam wypróbować poprzednie i tylko czekam na okazje zeby działać z nowymi ❤️
Autor
Cieszę się bardzo 🙂
Wszystkie pyszne ale snikers wymiata !!!!
Autor
To też mój ulubieniec 😀
Cześć, zrobilam deserki na moje urodzinowe spotkanie i na prawde goscie byli pod wrazeniem. Były pyszne i również bardzo fajnie estetycznie mi wyszly.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Robiłam już pierwszą edycję teraz ta i sama nie wiem która lepsza 🙂 bardzo bardzo dziękuję robią efekt wow 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję za te przepisy zrobiłam na chrzciny córki wszyscy zachwyceni każdy jeden pyszny tak samo jak te poprzednie 🙂
Autor
Super wiadomość, pozdrawiam 🙂
Czy deserki można przygotować dzień przed imprezą?
Autor
Można 🙂 ale najlepiej same kremy i przełożyć w dniu podania 🙂
Deserki są przepyszne każdy z gości zachwycony nie mógł się nadziwić że to własna produkcja. Bardzo serdecznie dziękuję za taką dobrą robotę!!!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Wszystko pyszne udały się bez problemu a rzadko siedzę w kuchni 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pysznosci !!
Pytanko, na ile przed podaniem je przygotować? Dzien, dwa wytrzymają w lodowce?
Autor
U mnie były przygotowywane na dzień przed imprezą, jeśli jest możliwość najlepiej przygotować kremy wcześniej, a przełożyć w dniu podania – dotyczy to deserów z herbatnikami i bezami, które „chłoną” wilgoć z kremu 🙂
Dzień dobry pani Marto
czy jest sens robić deserki dla dzieci w 60 ml pojemnikach? Co by Pani poleciła? Kupiłam na szybko, nie zwracając uwagi na gramaturę 😉 Pozdrawiam cieplutko
Lidka
Autor
Dzień dobry 🙂 Dla dzieci mniejsza porcja byłaby pewnie ok, ale obawiam się, że przy tak małej pojemności miałaby Pani dużo więcej pracy, żeby te mini porcje ponakładać 🙂
Myślę nad zrobieniem deserków jogurtowych i Kinder country. Czy będzie okej zrobić je dzień wcześniej? 'oraz czy można je wyłożyć na stół? Czy najlepiej prosto z lodówki podać do zjedzenia?
Autor
Można zrobić dzień wcześniej i wyłożyć na stół od startu imprezy, nie muszą być serwowane prosto z lodówki 🙂