Przepyszne i aromatyczne świąteczne pierniczki, przepis krok po kroku. Idealne i puszyste pierniki upieczone w mniej niż 10 minut. Z poniższego przepisu wyjdzie Wam ok. 30 pierniczków, dlatego polecam od razu podwoić proporcje. Polecam!!!
Przepis na miękkie pierniczki
Składniki (ok. 30 pierniczków):
- 250 g mąki
- 75 g cukru pudru
- 10 g kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g miodu
- 25 g masła
- 1 jajko
Jak zrobić pierniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Miód rozpuścić z masłem, przestudzić i dodać do mąki. Na koniec dodać jajko, zmiksować. Ciasto odstawić na noc do lodówki. Po leżakowaniu będzie bardzo plastyczne i łatwe do wałkowania. Rozwałkować na grubość ok. 4 -5 mm i wyciąć foremkami pożądany kształt. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 9 minut. Przechowywać w puszce.
Smacznego!
PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE
Świąteczne pierniki – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie .
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.