Meksykańskie zapiekanki świetnie sprawdzą się w formie nietuzinkowego obiadu lub jako przekąska na imprezie, czy spotkaniu z przyjaciółmi. Proste do przygotowania, aromatyczne i pyszne. Polecam!!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka drobno krojonych pomidorów
- 4 półbagietki
- przyprawy- po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, kuminu i oregano; 3/4 łyżeczki: pieprzu i ostrej papryki
- dodatkowo- garść sera mozzarella, kolendra
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać przyprawy i przesmażyć wspólnie, a następnie dorzucić na patelnie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone. Podsmażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę, wypłukaną i odcedzoną kukurydzę i fasolę. Wymieszać. Zalać pomidorami z puszki. Dusić do czasu aż sos zgęstnieje. W tym czasie półbagietki przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Podpiec w rozgrzanym piekarniku (180 C termoobieg) aż będą chrupiące, ok. 5 minut. Po tym czasie nałożyć do nich przygotowane nadzienie, posypać serem i piec kolejne 5 minut, do czasu aż się rozpuści. Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie