Site icon marta-gotuje.pl

Meksykańskie zapiekanki – przepis

Meksykańskie zapiekanki świetnie sprawdzą się w formie nietuzinkowego obiadu lub jako przekąska na imprezie, czy spotkaniu z przyjaciółmi. Proste do przygotowania, aromatyczne i pyszne. Polecam!!

Składniki:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać przyprawy i przesmażyć wspólnie, a następnie dorzucić na patelnie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone. Podsmażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę, wypłukaną i odcedzoną kukurydzę i fasolę. Wymieszać. Zalać pomidorami z puszki. Dusić do czasu aż sos zgęstnieje. W tym czasie półbagietki przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Podpiec w rozgrzanym piekarniku (180 C termoobieg) aż będą chrupiące, ok. 5 minut. Po tym czasie nałożyć do nich przygotowane nadzienie, posypać serem i piec kolejne 5 minut, do czasu aż się rozpuści. Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Exit mobile version