Nigdy nie byłam fanką połączenia mięsa z owocami w przeciwieństwie do T. Jego pierwszym skojarzeniem było, że jeśli ma być indyk, to tylko z żurawiną ; ) Tak przyrządzone mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Ostatnio zachwalałam Wam już walory mięsa z indyka, na pewno mają mniej tłuszczu i więcej białka od piersi z kurczaka, co więcej są bogatym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, cynku. Dzięki temu zaoszczędzając zbędne kalorie podczas zjadania obiadu, nie mam już takich wyrzutów sumienia podczas podwieczorku, bez którego ciężko się obejść w naszym domu ; )
Składniki:
- medaliony z indyka Indykpol
- duża garść suszonej żurawiny
- 1 średnia cebula
- 1 duże jabłko
- 1 por
- sól, pieprz
Medaliony delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Żurawinę sparzyć i dokładnie odcedzić. Następnie nadziać nią medaliony i zwinąć w roladki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. W garnku zagotować wodę do ok. 1/3 wysokości, wrzucić por, poszatkowaną cebulę oraz jabłko obrane i pokrojone na ćwiartki. Dodać podsmażone roladki i dusić pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
Smacznego : )