Soczyste medaliony drobiowe z patelni to pomysł na szybki i pyszny obiad nie tylko dla dzieci. Najbardziej smakują nam przygotowane z indyka, ale z powodzeniem możecie również użyć mięsa mielonego z piersi kurczaka. Polecam!!!
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka surowej kaszy manny
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- bułka tarta do obtoczenia
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Przestudzić. W misce połączyć mięso, jajko, przestudzoną cebulę, kaszę, pieprz i sól. Wymieszać ręką i formować niewielkie kulki (masa może być nieco luźna, ale dzięki temu kotleciki będą soczyste). Kulki delikatnie spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Pozostały olej rozgrzać na patelni i smażyć medaliony do zrumienienia z obu stron (do 5 minut na jedną stronę).
Smacznego!
Inspiracja „Alaantkowe BLW Rośniemy”