To już ostatnia porcja wielkanocnych wypieków w tym roku ; ) Mazurki skradły moje serce i na pewno na stałe zagoszczą na naszym świątecznym stole. Tym razem zdecydowałam się na krem z mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i migdałów, całość przełamałam porzeczkowym dżemem. Wyszło pysznie, zachęcam do wypróbowania nie tylko z okazji Wielkanocy : )
Składniki na kruchy spód (tortownica – średnica 25 cm):
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko ( z jajka wielkości L)
Mąkę wsypać do miski, dodać zimne masło, posiekać razem nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinięte w folię spożywczą, przełożyć do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód oraz wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, aż do uzyskania jasnozłotego koloru.
Pozostałe składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- garść wiórków kokosowych i migdałów
- 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Białą czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 1 łyżce ostudzonej czekolady. Dodać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać szpatułką. Na przestudzone kruche ciasto rozsmarować dżem, a następnie nałożyć krem z białą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego : )
Uwielbiam dżem porzeczkowy! Musi pysznie smakować pod taką czekoladowo-kokosową „przykrywką”, mniam 🙂
Autor
Dżem porzeczkowy również uwielbiam, zwłaszcza jako dodatek do ciasta nie ma sobie równych 🙂
Mniam pyszności!
Autor
Dziękuję 🙂
Zapowiada się pysznie.
Autor
Polecam, warto 🙂
nooo, dobrze, że już PO…..teraz tylko soki świeże, sałatki, mięso z grilla, ojk ojk ojk 😀
Autor
Jeszcze we wtorek myślałam, że teraz to nawet ja nie mam ochoty nic upiec… ale wczoraj w lodówce znalazłam zalegający twaróg i jest sernik.. ;P mięso z grilla musi poczekać 😀
Pycha!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
pyszna rozpusta 🙂
Autor
Zdecydowanie, miło mi, że przepis się podoba 🙂
Mmm, wygląda kusząco 🙂
Autor
Polecam, pycha! 🙂
Uwielbiam takie połączenie smaków!
Autor
Ja również 🙂
Robiłam go w zeszłym roku i teraz też nie zabraknie 🙂 pycha!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszedł idealnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Mazurek jest super polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Przepyszny!!!
Autor
Super, że posmakował 🙂