Przepyszny mazurek cytrynowy z białą czekoladą to idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc. Obłędnie kruchy spód w towarzystwie orzeźwiającego, lekkiego, ale intensywnego cytrynowego kremu z wyczuwalną nutą białej czekolady na pewno podbije Wasze serca. Polecam!!!
Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm):
- 175 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g margaryny Palma
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 15 minut, a następnie wylepić nim dno i boki blachy do mazurka. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.
Składniki na cytrynową masę:
- 2 duże cytryny (ok. 200 ml soku)
- 2 jajka (wielkość L)
- 50 g cukru pudru
- 70 g margaryny Palma
- 70 g białej czekolady
Z cytryn wycisnąć sok, przetrzeć przez drobne sitko, aby był klarowny. Dodać do metalowej miski wraz z roztrzepanymi jajkami i przesianym cukrem pudrem. Miskę ustawić na garnku z wodą, tak aby nie dotykała jej powierzchni i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje (jeśli nie ma możliwości gotowania w kąpieli wodnej można również użyć zwykłego rondelka z grubym dnem). Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać posiekaną na mniejsze kawałki margarynę i posiekaną białą czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Przestudzić i przelać na schłodzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
- 1 białko
- 50 g drobnego cukru
- płatki migdałów
Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Masa powinna być gładka i błyszcząca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny między palcami). Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z ulubioną końcówką i wyciskać małe bezy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowymi bezikami i płatkami migdałowymi udekorować mazurek.
Smacznego!
Film z przygotowania mazurka krok po kroku znajdziecie na moim kanale YouTube – zachęcam do zasubskrybowania 🙂
*Wpis powstał przy współpracy z Palma