Czy są tu miłośnicy „Małych kobietek” ? : ) Jeśli tak to koniecznie musicie przygotować maślano-waniliowe herbatniki z czekoladkami wg Pana Bhaera. Co prawda w Polsce te typowe czekoladowe dropsy są trudno dostępne (a przynajmniej nie miałam okazji ich jeszcze spotkać w sklepach), ale kruche ciasteczka smakują wyśmienicie również w towarzystwie kawałków czekolady lub czekoladowych drażetek. Już po pierwszej sztuce moja córka stwierdziła, że są to najlepsze ciasteczka, które ostatnio jadła, więc trudno o lepszą rekomendację : ) Polecam!!!

Składniki (24 sztuki):
- 165 g masła (temp. pokojowa)
- 150 g cukru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
- 220 g mąki pszennej
- czekoladowe dropsy, drażetki lub kawałki czekolady
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (ok. 30 sekund). Dodać cukier, jajko, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Ucierać do połączenia się wszystkich składników. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać mikserem. Z ciasta uformować kształt przypominający kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki o średnicy 2,5 cm. Przełożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 5 cm od siebie (u mnie wyszły 2 blachy ciasteczek). W środek każdej kulki wepchnąć kawałek czekolady lub udekorować czekoladowymi drażetkami. Lekko spłaszczyć ciastko dłonią. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 C (termoobieg) i piec przez ok. 8 minut, do chwili aż brzegi ciastek nabiorą złocistobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i zostawić ciastka na blasze jeszcze przez minutę, a następnie za pomocą cienkiej łopatki przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w hermetycznym pojemniku, oddzielając każdą warstwę ciastek pergaminem. W temp. pokojowej do 3 dni, w zamrażarce maksymalnie miesiąc.
Smacznego!




Przepis pochodzi z książki „Małe kobietki gotują” W. Moranville i muszę przyznać, że mam słabość do odtwarzania książkowych lub filmowych receptur, które przypominają o konkretnych wydarzeniach z życia ulubionych bohaterów : )
Super ciasteczka i super książka kocham
Małe kobietki ❤️
Autor
W takim razie ta książka na pewno również Ci się spodoba 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Uwielbiam takie ciacha 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Dzieci za takimi szaleją 🥰 Robiłam podobne wg Ani Starmach, ale nie były tak fajnie płaskie 🙂
Autor
O tak, u nas też było sporo wersji i niby każda trochę inna, ale wszystkie znikały w mig 🙂
Oczywiście, że pyszne 🥰
Autor
<3
Pyszne wyszły ❤️
Autor
Super 😀