Masa cukrowa

Już nie pamiętam od jak dawna przymierzałam się do przyrządzenia masy cukrowej ; ) Ostatecznie zawsze „coś mi wypadało”
i zazwyczaj dekorowałam torty bitą śmietaną : ) Z masą cukrową jest trochę pracy, ale jest to też bardzo wciągająca zabawa… Taki tort zamarzył mi się dla mojej siostry – wielkiej miłośniczki psów (w środku jest ciasto na bazie jej ulubionej WZ-ki i jeśli mi się uda, to sfotografuję dla Was choć kawałek, a w następnym poście dodam przepis ; ) Pomimo drobnych usterek jestem bardzo zadowolona z efektu, choć zastanawiam się jak położyć taką masę idealnie równo na torcie? Proszę o zdradzenie mi Waszych niezawodnych patentów ; ) A co do samej masy, przepis super się sprawdził i pomimo, że ja traktuję ją jako ozdobę i zazwyczaj ściągam z tortów podczas jedzenia, to ta była w smaku całkiem niezła. Przepis pochodzi ze strony WŻ ; )


Masa cukrowa
Składniki (wystarczą na tort o średnicy 28 cm):

  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy spożywczej (w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny Planta (użyłam Palmy, którą miałam pod ręką ; )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego, pomarańczowego, cytrynowego (w zależności od upodobań)

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewać ją nad parą (w kąpieli wodnej) cały czas mieszając, aż się rozpuści. Ważne jest, aby żelatyna się nie zagotowała!

Dodać glukozę, cały czas mieszając i pilnując, by się nie zagotowała. Jako ostatnią dodać margarynę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wlać ekstrakt, wymieszać.

Otrzymaną papkę połączyć stopniowo z przesianym cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna. Najlepiej użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego i wyrabiać na najniższych obrotach miksera, zaoszczędzi nam to sporo pracy w porównaniu z wyrabianiem ręcznym ; )

W moim przypadku nie było konieczne wykorzystanie całej podanej ilości cukru pudru, po dosypaniu około 650 g uznałam, że masa ma już odpowiednią konsystencję ; ) Jeśli masa jest zbyt klejąca należy dodać cukru pudru, jeśli natomiast zbyt sucha, dodajemy więcej margaryny.

Gotową mase cukrową możemy wałkować na blacie posypanym cukrem pudrem. Również wałek posypać cukrem pudrem.

Rozwałkowaną mase zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort, dopasować rękami  do odpowiedniego kształtu i obkroić niepotrzebne boki.

Uwagi:

1. Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest użyć barwników w proszku, ewentualnie w paście, ponieważ barwniki w płynie rozrzedzają masę. Próbowałam zabarwić już przygotowaną masę, ale nie do końca mi się to udało, dlatego barwniki najlepiej dodać już razem z glukozą.

2. Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ kremówka rozpuści masę. Najlepiej, aby masa cukrowa nie miała żadnego kontaktu ze śmietaną. Można ją kłaść na krem maślany lub na masło utarte z cukrem/cukrem wanilinowym.

3. Na masę cukrową nie powinno się kłaść niektórych świeżych owoców (np. ananasów i kiwi)

4. Ozdoby można przyklejać na masę za pomocą:

– lukru (przygotowanego z cukru pudru i wody),
– samej wody, w przypadku, gdy łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy,
-masy maślanej lub budyniowej,
– specjalnego jadalnego kleju,
-rozpuszczonej nad kąpielą wodną: białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się to przy dużych ozdobach).

5. Przed pokrywaniem tortu masą cukrową można  tort schłodzić w lodówce, będzie wtedy bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.

6. Masę cukrową można przygotować dzień wcześniej. Natychmiast po jej wykonani należy włożyć ją do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze  i szczelnie zamknąć. Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem, zacznie szybko wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy cukrowej w lodówce.
Przed użyciem wystarczy ją dobrze wyrobić, aż do uzyskania gładkiej konsystencji lub włożyć na 3-4 sekundy do mikrofalówki.

Składniki na maślany krem:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka

Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki. Jeśli jest zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę mleka, a gdy jest zbyt rzadki należy dodać cukru pudru.

Smacznego : )


Masa plastyczna

Komentarzy: 24

  1. 13 marca 2013 / 18:59

    Super, super! No to chyba też pomęczę się z tą masą, żeby stworzyć tort!

  2. Marta
    Autor
    13 marca 2013 / 19:08

    Na najbliższe urodziny idealna 🙂

  3. 13 marca 2013 / 19:24

    też nigdy nie robiłam masy cukrowej, choć można z niej cudowne dekoracje wyczarować. Nie jestem fanką, wielkich słodyczy, ale chyba kiedyś się pobawię jak będę dla kogoś coś piekła:)

  4. Marta
    Autor
    13 marca 2013 / 19:34

    Polecam 😀

  5. 13 marca 2013 / 22:37

    Piękny!!!Na początku myślałam, że to maskotka, tak naturalnie wygląda.

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 12:00

      Dzięki 🙂

  6. Jagoda
    13 marca 2013 / 23:00

    Wspaniały;)

    • Marta
      Autor
      13 marca 2013 / 23:02

      Dzięki dziewczyny! 🙂

  7. Marta
    15 marca 2013 / 16:57

    Dzięki:)

  8. 15 marca 2013 / 22:09

    Genialna ta dekoracja!
    Ja też niedawno pierwszy raz bawiłam się z masą cukrową – niezapomniane wrażenia 😉
    I też mi nie wyszła równiutka, ale to dlatego, że krem pod spodem też idealnie rozłożony nie był… I chyba za cienko ją rozwałkowałam. Z pewnością jednak będę próbowała znowu 🙂

  9. Marta
    Autor
    15 marca 2013 / 22:13

    Dziękuję 🙂 ja również się nie podaję, na pewno za drugim razem będzie nam łatwiej 🙂

  10. 16 marca 2013 / 0:25

    Piekny mopsik i swietny pomysl na torcik ! Ja kupuje gotowa mase cukrowa ale domowa jest na pewno lepsza !

  11. Marta
    Autor
    16 marca 2013 / 0:37

    Dziękuję 🙂

  12. Marta
    16 marca 2013 / 9:27

    mam identyczny przepis na masę cukrową i jest rzeczywiście niezawodny:) i nawet smaczny
    a torcik-piesek, super!!!

    • Marta
      Autor
      16 marca 2013 / 10:31

      Dziękuję 🙂 Też za masą cukrową w smaku nie przepadam, ale ta rzeczywiście nie jest najgorsza 🙂

  13. 16 czerwca 2013 / 10:15

    też planuję wykonanie tortu z masą na roczek synka. Przepis akurat dla mnie

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 12:01

      Cieszę się, ze sie przyda:) My tez niedawno obchodzilismy roczek 🙂

  14. Majka
    17 marca 2016 / 10:11

    Rewelacyjnie wykonany torcik 🙂 Po prostu cudowny 🙂 Juz wkrótce będziemy obchodzić urodzinki i ten jest mega zachęcający 🙂 Jak zresztą pozostałe Twoje torty…;) A ja kiedyś zaryzykowałam z masą marsmallow i też wyszedł smakowity choć nie aż tak pokazowy 😉

    • Marta
      Autor
      17 marca 2016 / 11:20

      Dziękuję!!! 🙂 bardzo miło przyjmować takie komplementy 🙂 z masą marsmallow jeszcze nie robiłam, a nawet nie miałam okazji jeść… Wystarczy rozpuścić pianki, czy dodatkowo coś dodajesz? 🙂

  15. Majka
    18 marca 2016 / 0:32

    Trochę już czasu minęło odkąd robiłam tamten torcik, ale z tego co pamiętam masa składała się z pianek, cukru pudru i wody. Słooodkie bez dwóch zdań, ale w towarzystwie niemdlącego tortu pasuje idealnie 🙂 Taki słodki grzech raz do roku może być 😉

    • Marta
      Autor
      20 marca 2016 / 0:08

      Dzięki, muszę wypróbować 🙂 Nie można dać się zwariować, umiar jest najważniejszy we wszystkim, sama nie wyobrażam sobie zrezygnować z pysznego urodzinowego tortu :))

  16. Isia
    7 lutego 2017 / 0:27

    Przepis jest super wszystko się udało, dziękuje za wskazówki 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:58

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 22 =