Dobra marynata potrafi sprawić, że każde mięso będzie bardzo soczyste i nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku i aromatu. Do jej przyrządzenia możemy wybrać nasze ulubione przyprawy i świeże zioła, przygotować wersję słodką, łagodną lub pikantną w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Dziś zdradzę Wam przepis na naszą ulubioną marynatę do mięsa z rodzinnego przepisu mojej Mamy : ) Przeważnie przyrządza ona w ten sposób pieczeń z karkówki lub łopatki, ale poniższa marynata jest na tyle uniwersalna, że idealnie sprawdzi się również do schabu, polędwiczki, wołowiny, drobiu, a nawet ryb. Dodatek octu sprawia, że mięso jest delikatniejsze i bardziej kruche. Niezastąpiony w tym celu Ocet Kielecki wytwarzany tradycyjną metodą już od 85 lat, możecie teraz znaleźć w pięknej nowej etykiecie : ) Mięso przygotowane w marynacie to doskonały sposób na prosty, ale bardzo wyrazisty i nietuzinkowy obiad. Polecam i mam nadzieję, że również podzielicie się ze mną swoimi ulubionymi patentami na idealną marynatę : )
- 1 łyżka Octu Kieleckiego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (same igiełki)
Ocet Kielecki wymieszać z olejem rzepakowym, sosem sojowym, wodą i miodem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawić oregano, bazylią, majerankiem, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz świeżym rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać. Wybrany rodzaj mięsa marynować od 1 godziny aż do całej nocy w lodówce. Najkrócej marynujemy drób oraz ryby, najdłużej wieprzowinę i wołowinę. Po tym czasie zamarynowane mięso można zgrillować lub podsmażyć na patelni, a następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i poddusić do miękkości lub podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.
Smacznego!
* Wpis powstał przy współpracy z Ocet Kielecki