Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne ; ) Moje nie tak bardzo cytrynowe, więc dla zwolenników polecam trochę zwiększyć ilość soku z cytryny ; ) Niestety ciasto trzeba schłodzić więc pamiętajcie o większym zapasie czasu ale za to pieczenie idzie błyskawicznie ; )
Składniki:
- 130 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 cytryna
- 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania ciastek
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy sok z cytryny, a następnie 2 żółtka, cały czas ucierając. Sypkie składniki wymieszać w oddzielnym naczyniu i stopniowo dodawać po jednej łyżce.
Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić w lodówce przez całą noc lub przez 3 godz. w zamrażarce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm podsypując blat mąką. Wycinać kwiatuszki i smarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem oraz posypywać grubym cukrem.
Piec w temp. 200 C przez około 6-8 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce.