Margerytki – cytrynowe kwiatuszki

margerytki

Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne ; ) Moje nie tak bardzo cytrynowe, więc dla zwolenników polecam trochę zwiększyć ilość soku z cytryny ; ) Niestety ciasto trzeba schłodzić więc pamiętajcie o większym zapasie czasu ale za to pieczenie idzie błyskawicznie ; )

Składniki:

  • 130 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania ciastek
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy sok z cytryny, a następnie 2 żółtka, cały czas ucierając. Sypkie składniki wymieszać w oddzielnym naczyniu i stopniowo dodawać po jednej łyżce.

Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić w lodówce przez całą noc lub przez 3 godz. w zamrażarce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm podsypując blat mąką. Wycinać kwiatuszki i smarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem oraz posypywać grubym cukrem.

Piec w temp. 200 C przez około 6-8 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 27 marca 2010 / 23:20

    wow, jakie super!!!w dodatku w moim ulubionym smaku!!!!!!!!!!!!

  2. Spaslak
    2 kwietnia 2010 / 18:00

    Witam,ja w kwestii formalnej,to są margaretki, czy margerytki, heheh:)z kanapy pozdrawiam brata!

  3. 22 października 2010 / 14:49

    Witam!
    Wyglądają pyszne!!!!!
    Pozdrawiam,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 − 2 =