Site icon marta-gotuje.pl

Marchewkowe babeczki

Przepyszne babeczki marchewkowe z dodatkiem kokosa i marmolady, ozdobione twarogowym lukrem i marcepanowymi marchewkami skradną serca nie tylko najmłodszych. Przepis pochodzi z najnowszej książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” Annie Rigg, którą miałam przyjemność objąć medialnym patronatem : ) Jak wiecie pomimo, że kocham piec, dekorowanie nie należy do moich ulubionych, ale trening czyni mistrza. Jeśli również mielibyście ochotę zapoznać się z tą pełną inspiracji pozycją zapraszam Was na KONKURS. Aby wziąć udział wystarczy w komentarzu napisać:

Jaki jest Wasz ulubiony dekoracyjny patent, krem, czy ozdoba?

Do wygrania są 4 egzemplarze książki, pełnej inspiracji na ciasta, ciasteczka, babeczki i torty wraz z opisami dekoracji krok po kroku i podstawowymi przepisami. Konkurs trwa do 26.03.21r. Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski. Powodzenia!

Składniki na babeczki:

Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugiej misce ubić całe jajka, cukier, olej, wanilię i marmoladę. Dodać posiekane orzechy, startą marchew i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać. Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie zamieszać. Białko ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do papierowych foremek lub blachy na muffiny wypełnionej papilotkami, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 minut, aż drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy. Odstawić na 5 minut do przestudzenia, po czym wyjąć z formy na muffiny i przełożyć na drucianą kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimne udekorować lukrem i marcepanowymi marchewkami.

Składniki na twarogowy lukier:

Składniki ubijać do czasu aż powstanie gładka masa.

Smacznego!

Serdecznie dziękuję za Wasz liczny udział w konkursie, książki wygrywają: Aleksandra, Majka, Magdalena i Kasia. Gratulujemy!

Exit mobile version