Przepyszne babeczki marchewkowe z dodatkiem kokosa i marmolady, ozdobione twarogowym lukrem i marcepanowymi marchewkami skradną serca nie tylko najmłodszych. Przepis pochodzi z najnowszej książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” Annie Rigg, którą miałam przyjemność objąć medialnym patronatem : ) Jak wiecie pomimo, że kocham piec, dekorowanie nie należy do moich ulubionych, ale trening czyni mistrza. Jeśli również mielibyście ochotę zapoznać się z tą pełną inspiracji pozycją zapraszam Was na KONKURS. Aby wziąć udział wystarczy w komentarzu napisać:
Jaki jest Wasz ulubiony dekoracyjny patent, krem, czy ozdoba?
Do wygrania są 4 egzemplarze książki, pełnej inspiracji na ciasta, ciasteczka, babeczki i torty wraz z opisami dekoracji krok po kroku i podstawowymi przepisami. Konkurs trwa do 26.03.21r. Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski. Powodzenia!
Składniki na babeczki:
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka (wielkość L)
- 200 g brązowego cukru
- 175 g oleju (w oryginale z orzeszków ziemnych, u mnie rzepakowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cienko pokrojonej marmolady
- 50 g uprażonych orzechów włoskich lub pekan
- 175 g startej marchewki
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 białko
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugiej misce ubić całe jajka, cukier, olej, wanilię i marmoladę. Dodać posiekane orzechy, startą marchew i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać. Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie zamieszać. Białko ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do papierowych foremek lub blachy na muffiny wypełnionej papilotkami, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 minut, aż drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy. Odstawić na 5 minut do przestudzenia, po czym wyjąć z formy na muffiny i przełożyć na drucianą kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimne udekorować lukrem i marcepanowymi marchewkami.
Składniki na twarogowy lukier:
- 450 g twarogu
- 2-3 czubate łyżki miodu (w zależności od słoności twarogu)
Składniki ubijać do czasu aż powstanie gładka masa.
Smacznego!
Serdecznie dziękuję za Wasz liczny udział w konkursie, książki wygrywają: Aleksandra, Majka, Magdalena i Kasia. Gratulujemy!
Mega apetycznie i pięknie, nic im nie brakuje 🥰 Banalny sposób na niebanalną dekorację to wywijasy wykałaczką na np. ciasteczku w innym kolorze. Zrobiłam tak kiedyś koguciki 😀
Autor
Super pomysł 🙂
Krem do tortow najlepszy przepis na krem do tortu i ciast biszkoptowych ale i do babeczek czy kompozycji deserowych w pucharkach:250g serka mascarpone-klasyczne
250 ml smietanki 30%
3 czubate lyzki drobnego cukru
ewentualnie smietan fix
Wykonanie: wszystkie składniki umiesc w wysokim naczyniu i wloz do lodowki do schladzania. Naczynie wyjmnij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu, najpierw na nizszych obrotach miksera.Po chwili zwieksz obroty az do maksymlnej mocy i miksun 2 minuty i gotowe.
Wspaniałe babeczki! porywam jedną 🙂 mój najlepszy patent na dekorowanie to zwykły widelec a z masy robi się piękny wzorek 🙂
Autor
Dziękuję, fajny patent 🙂
Dobra polewa robi różnicę 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Ja zawsze miałam problemy z dekorowaniem a kluczem okazał się czas… trzeba spokojnie poczekać na każdy etap, dobrze schłodzić ciasto, to ułatwia sprawę 🙂
Autor
Coś w tym jest 🙂
Babeczki wyglądają apetycznie 🙂 Mój patent na dekorowanie to krem i polewa 🙂
Autor
Dziękuję, krem i polewa to podstawa 🙂
Sama nie lepię ozdób z masy cukrowej ale teraz to nie problem w sieci jest dużo pięknych i nieprzesadzonych dekorów a jak ciasto od serca to i takie rozwiazanie jubilat doceni 🙂
Autor
Na pewno 🙂
Dobre tylki
Autor
🙂
Krem maślany z mlekiem w proszku 🙂
Autor
Mniam 🙂
Lekki krem i owoce 🥰 Kiedyś na życzenie syna z własnoręcznie wykonanej masy cukrowej zrobiłam sieć pajęczą oraz Spidermana. I mimo, że syn był zachwycony, to takie dekoracje są za słodkie i wg mnie nie nadają się do jedzenia 😆
Autor
Mam dokładnie takie samo zdanie 🙂 Dzieci zawsze zachwycone, my odkładamy ozdoby na brzeg talerza 😉
Przepyszne muszą być te babeczki 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Dla mnie najlepszym sposobem jest dekorowanie owocami! Są kolorowe i wyglądają bardzo efektownie, a w połączeniu z ciastem smakują wyśmienicie 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Mniam. Pysznie to wygląda.
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Wedlug mnie super wyglądają ozdoby z kwiatów 🙂
Autor
<3
Babeczki z marchewką wyglądają jak super opcja na Wielkanoc, mega! U mnie zdecydowanie krem. Można nieźle pokombinować ze smakiem deseru. 🙂
Autor
O tak, krem robi różnicę 🙂
Masa cukrowa ładnie wygląda i zakryje co ma zakryć 🙂
Autor
Prawda 🙂
Zdecydowanie masa cukrowa , można z niej cuda wyczyniać:)
Autor
Zawsze podziwiam tak pięknie ozdobione wypieki 🙂
A ja mam taki patent na zastygającą za szybko polewę. Trzeba delikatnie podgrzać już rozsmarowaną na cieście suszarką do włosów. Idealnie i szybciutko się wygładza. 😉
Autor
Ooo super 😀
Bardzo dziękuje za wielkanocnego zajączka, tzn. wygraną w konkursie.🎁
Autor
Ponownie gratuluję i mam nadzieję, że książka dobrze posłuży 🙂
Jaki jest Wasz ulubiony dekoracyjny patent, krem, czy ozdoba?
Krem uwielbiam maślany z mlekiem w proszku podstawą to wszystko powolutku i dokładnie robić 🙂 Pozdrawiam Serdecznie
Autor
Cierpliwość to podstawa 🙂
Moj patent na zdobienie to takie esy floresy zrobione z rozpuszczonej czekolady, ktorymi gdy zastygną ozdabiam gorę lub boki tortu, do tego masa z bitej śmietany i owoce np truskawki lub maliny.
Autor
Brzmi super 🙂
Uwielbiam wykańczać torty efektem ombre i dekoracją kwiatową, cieszy oko 🙂
Autor
To musi być efekt wow 🙂
Mam dwa ulubione dekoracyjne pateny – kwiaty i brokat spożywczy. Kwiaty, wiadomo, są zawsze piękną ozdobą, a przy okazji mogą zakryć jakieś niedoskonałości 😉 Natomiast brokat to prawdziwy hit. Używam go od niedawna i jestem naprawdę zafascynowana. Pierwszy raz użyłam brokatu w kolorze starego złota i rozpyliłam go na bożonarodzeniowy tort obłożony masą z kremu mascarpone i kremu z ciasteczek korzennych. Efekt był naprawdę zjawiskowy <3 Od tego czasu zawsze staram się dać trochę brokatu, czy to na kwiaty, czy rozpylając na wypiek. Naprawdę polecam z całego serca <3
Autor
Brzmi świetnie 🙂
Dziękuję ☺️
Autor
🙂
Lubię krem passterisie
Autor
Mniam 🙂
Przepiękne babeczki! Kolorowe i delikatne 🙂 Na pewno wypróbuję przepis!
Mój ulubiony patent na dekoracje to zdecydowanie plastyczna czekolada – dla początkujących modelowanie może się wydawać trudne, ale przy cierpliwości i praktyce wszystko się udaje 🙂
Można z niej zrobić co tylko wpadnie do głowy – serduszka, gwiazdeczki, kwiatki, pajączki…. zawsze się sprawdza! Oczywiście część ozdób znika zanim trafią na ciacho lub babeczki – nie tylko gdy do kuchni wpadną dzieciaki 😉
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 plastyczna czekolada brzmi super 🙂
Piekę torty od początku roku,
Gdy przez wirusa zostałam zamknięta w domku.
Nie chciałam siedzieć bezczynnie,
Więc piec zaczęłam aktywnie.
Szybko się okazało, że mam to we krwi.
I ku mojemu zdziwieniu talent we mnie tkwił.
Najlepsze są najprostsze rozwiązania,
Czekolada ze szprycy do dekorowania!
Nasze wzorki i zygzaczki zamrozić wystarczy,
Świetniej zabawy Wam to dostarczy!
Dekoruję torty gotowymi ozdobami.
Chętnie zapoznam się z książki poradami.
Dlatego udział w konkursie dziś biorę,
Chce się nauczyć więcej i rozwijać w porę!! 😁
Pozdrawiam ♥️☀️
Autor
Wspaniale 🙂
Ja uwielbiam delikatne kwiatowe dekoracje. Często zatem wykorzystuję świeże kwiaty, krem i delikatne barwniki złote/srebrne, pięknie połyskujące.
Oprócz tego wszelkie jadalne dekoracje, orzechy w karmelu, dekoracje z czekolady, można wyczarować cuda 🙂
Autor
Super <3
Piekę torty od początku roku,
Gdy przez wirusa zostałam zamknięta w domku.
Nie chciałam siedzieć bezczynnie,
Więc piec zaczęłam aktywnie.
Szybko się okazało, że mam to we krwi.
I ku mojemu zdziwieniu talent we mnie tkwił.
Najlepsze są najprostsze rozwiązania,
Czekolada ze szprycy do dekorowania!
Nasze wzorki i zygzaczki zamrozić wystarczy,
Świetniej zabawy Wam to dostarczy!
Dekoruję torty gotowymi ozdobami.
Chętnie zapoznam się z książki poradami.
Dlatego udział w konkursie dziś biorę,
Chce się nauczyć więcej i rozwijać w porę!! 😁
Pozdrawiam ♥️☀️
Autor
🙂
Moja córeczka uwielbia motyle, dlatego do dekoracji wykorzystuję czekoladowe motyle. Przekalkowałam z jakiejś książki przyrodniczej kilka zarysów i wzorków na skrzydłach na papier do pieczenia. Każdego motylka robię na osobnym, małym kawałku papieru. Roztopioną czekoladę przelewam do worka i „rysuję” nią po liniach. Potem lekko zaginam papier wzdłuż i wkładam do otwartej książki, aby motyle nie były płaskie. Po zastygnięciu przechowuję w zamrażalce i w razie potrzeby wyciągam do dekoracji. Polecam.
Autor
Super pomysł 🙂