Małdrzyki – przepyszne, delikatne twarogowe placuszki świetnie sprawdzą się w ramach słodkiego śniadania lub podwieczorku. Ciasta nie ucieramy na gładką masę, aby twarogowe grudki były wyczuwalne. Do masy dodajemy również tylko jedno jajko i małą ilość mąki, aby serowy smak zdecydowanie dominował. Polecam!!!
Składniki (ok. 6 placuszków):
- 300 g twarogu śmietankowego lub tłustego
- 30 g cukru waniliowego
- 1 jajko (wielkość L)
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej plus mąka do obtoczenia placuszków
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem, jajkiem i solą. Dodać mąkę, wymieszać. Uformować placuszki, obtaczając je delikatnie w mące (masa będzie dość klejącą). Na patelni rozgrzać masło i smażyć małdrzyki z każdej strony na złotobrązowo. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Inspiracja „Dzień dobry, śniadania z Małgosią Mintą„