Makaronowa zapiekanka z sosem bolońskim, należy ostatnio do naszych ulubionych obiadów. Jako urozmaicenie podstawowej wersji możemy dołączyć ulubione dodatki, jej przygotowanie jest błyskawiczne, a co najważniejsze jest przepyszna! Gorąco polecam : )
- 1 opakowanie ulubionego makaronu (np. kokardki 300 g)
- 1 mała cebula
- 250 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 przecier pomidorowy (500 g)
- 250 g startej mozzarelli
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawiamy do smaku (u mnie szczególnie dużo pieprzu i bazylii). Gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15 minut (do czasu rozpuszczenia się sera).
Smacznego : )