Makaronowa zapiekanka ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Zawsze żałuję, że sezon na szparagi jest taki krótki, więc w tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w zapasy i zamrozić kilka pęczków na jesienne dni (o których mimo wszystko staram się jeszcze nie myśleć ; ) Najbardziej lubię zielone szparagi, które wykorzystujemy najczęściej do omletów, jajecznicy, czy w towarzystwie jajka w koszulce, choć w zapiekance sprawdzają się równie dobrze. Polecam!

Zapiekanka ze szparagami i makaronem

Składniki :

  • 300 g makaronu penne
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta suszonej bazylii, oregano i ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 60 -70 g sera edam

Szparagi umyć (można także obrać), obciąć twarde końcówki i związać sznurkiem. Przełożyć do garnka z gotującą się, osoloną wodą, tak aby główki nie były zanurzone (najlepiej użyć do tego małego garnka i ustawić szparagi w pionie). Gotować przez 3-5 min., a następnie odcedzić i zahartować je przez zalanie zimną wodą. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Szynkę szwarcwaldzką pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, dodać do podsmażonej szynki. Wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki, szczyptę suszonej bazylii, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, aż woda z pomidorów odparuje.

Połowę sosu przelać na dno naczynia żaroodpornego, następnie przełożyć do niego makaron i dodać pozostały sos. Na koniec dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz zahartowane szparagi, pokrojone na mniejsze kawałki. Całość mieszamy i posypujemy startym serem edam. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut.

Smacznego : )


Szparagi

Komentarzy: 9

  1. Martyna
    20 maja 2014 / 9:25

    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na

  2. 20 maja 2014 / 9:34

    Bardzo fajny przepis, must have dla fanów wszystkiego co zawiera szparagi 🙂

  3. Marta
    Autor
    20 maja 2014 / 10:12

    Miłośnicy na pewno będą zadowoleni 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2014 / 16:25

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      22 maja 2014 / 23:05

      Zdecydowanie, polecam 🙂

  4. Anka
    28 maja 2014 / 11:36

    Pyszny przepis i prosty 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2014 / 12:21

      Proste przepisy bardzo często są najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 28 =