Makaronowa zapiekanka z sosem bolońskim, należy ostatnio do naszych ulubionych obiadów. Jako urozmaicenie podstawowej wersji możemy dołączyć ulubione dodatki, jej przygotowanie jest błyskawiczne, a co najważniejsze jest przepyszna! Gorąco polecam : )
- 1 opakowanie ulubionego makaronu (np. kokardki 300 g)
- 1 mała cebula
- 250 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 przecier pomidorowy (500 g)
- 250 g startej mozzarelli
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawiamy do smaku (u mnie szczególnie dużo pieprzu i bazylii). Gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15 minut (do czasu rozpuszczenia się sera).
Smacznego : )
A tego przecieru pomidorowego ile ? tak na oko czy cały ten mały?
Autor
Dodaję cały kartonik – 500 g 🙂
No to jutro zrobię 😀 , bo już się przejadłam tymi wszystkimi mięskami! 🙂
Autor
Polecam, jest pyszna!!! 😀
o tak! to są moje smaczki:)
Autor
Moje również 🙂
Znakomite i pyszne danie ! Pozdrawiam 🙂
Autor
Wszystko się zgadza 🙂
jak zwykle w moim typie!!
moje smaki, kolory, ulubiony blog;)
pozdrawiam świątecznie;)
Autor
Dziękuję bardzo 😀 jakie miłe wiadomości na święta 😀
Mnie też, zresztą całej mojej rodzinie ta zapiekanka wyjątkowo smakuje
Autor
Tak jak u nas:D
To prawda zapiekana jest fantastyczna 🙂
Autor
Dziękuję! 😀
właśnie tu zajrzałam i już wiem co będzie jutro na obiad 🙂 pozdrawiam moją imienniczkę 🙂 dam znać jak wyszło 🙂
Autor
Polecam – pycha 🙂 czekam na wieści, czy i Tobie smakowało 🙂 również pozdrawiam 🙂
Pyszny obiadek 🙂
Autor
🙂